(Анти)корупційні новели. Чиновники декларуватимуть подарунки

(Анти)корупційні новели. Чиновники декларуватимуть подарункиЗ 1 липня набули чинності Закони України «Про засади запобігання і протидії корупції». Завідувач сектору з питань запобігання та протидії корупції апарату обласної державної адміністрації Віталій Савкін розповів, що відтепер до відповідальності притягуватимуть не тільки корупціонерів, а й тих, хто пропонує і отримує неправомірні вигоди від корупційних діянь.

Законом обмежено роботу близьких осіб, які перебувають у відносинах прямого підпорядкування. Та це положення не розповсюджується на людей на виборних посадах та чиновників у сільських та гірських місцевостях, у галузі освіти, науки, охорони здоров’я та спорту.
Зросли і штрафи за корупційні діяння. Відтепер винагорода за якусь вигоду, наприклад, в 500 грн. (за надання недостовірної довідки тощо) може вартувати корупціонеру від 850 до 2500 грн. штрафу. А кримінал це, чи ні, вирішуватимуть правоохоронці та суд.

Що ж стосується подарунків, то від однієї особи одноразово чиновник може прийняти дарунок вартістю не більше 480 грн. (половина мінімальної зарплати). Але за рішення, дію чи бездіяльність в інтересах дарувальника або від підлеглих осіб подарунки брати заборонено.
Окрім того, подарунки відтепер треба буде декларувати. Та й не тільки доходи, а й видатки. Задля цього розробили нову форму декларації, де будуть спеціально виписані пункти щодо витрат чиновників. До речі, декларувати доходи мусять також всі керівники установ, які здійснюють публічні функції. А це і школи, дитсадки, служби тощо.

Також у кожному управлінні та відділі виконавчих органів влади і органів місцевого самоврядування призначено відповідального із запобігання та протидії корупції. На наше запитання, чи проводилась роз’яснювальна робота з цього питання, в обласному управлінні юстиції, пан Савкін відповів ствердно. Хоча, що найбільш цікаво, очільник управління, котре, за законом, разом з СБУ мало б контролювати дотримання цього закону (зокрема, у розрізі достовірності даних в деклараціях), нещодавно погорів на корупційних діяннях. Пан Савкін не коментував цієї ситуації, зазначивши лишень, що перед законом всі рівні. Хочеться на це сподіватися. Якщо ж виникають додаткові запитання, телефонуйте за номером телефону 55-32-29.

Офіційні цифри
Територіальними підрозділами правоохоронних органів Чернівецької області з 1 липня нинішнього року складено 15 ад-міністративних протоколів за порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Зокрема, 3 адміністративні протоколи складено щодо посадових осіб органів місцевого самоврядування, 1 – стосовно працівників податкової служби, 3 – працівників Державного департаменту виконання покарань, 2 – посадових осіб інших органів влади, 2 – посадових юридичних осіб, 2 – осіб, які обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, 2 – інших суб’єктів відповідальності. За результатом судового розгляду 8 правопорушників визнано винними у порушенні вимог цього закону та притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму 6 тис. 800 гривень, 7 адміністративних матеріалів перебувають на стадії судового розгляду. Із загальної кількості притягнутих до адміністративної відповідальності: посадових осіб місцевого самоврядування – 2, працівників Державного департаменту виконання покарань – 3, посадових юридичних осіб – 1, інших суб’єктів відповідальності – 2. Протягом цього року правоохоронними органами Чернівецької області порушено 11 кримінальних справ за фактами вчинення злочинів, пов’язаних з корупцією.

Надія Вірна

Світлина ТСН

peredplata