Яценюк: Даємо Януковичу десять днів

Опозиція вимагає від президента Віктора Януковича негайно забезпечити виконання закону про звільнення від покарання учасників протестів.

Про це на Майдані Незалежності заявив лідер фракції \”Батьківщина\” Арсеній Яценюк.

\”Якщо протягом найближчих 10 днів Янукович не забезпечить виконання цього закону, ми всією опозицією підемо до нього в кабінет прочитати йому текст цього закону\”, – заявив Яценюк.

Він нагадав, що на вимогу опозиції в парламенті був ухвалений закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань: \”Більше того, Янукович підписав цей закон\”.

\”Ми вимагаємо від Віктора Януковича негайно забезпечити виконання закону, дати вказівку підлеглим випустити наших євромайданівців\”, – наголосив Яценюк.

Окрім того Яценюк заявив, що наступного пленарного тижня опозиція вимагатиме створити у Верховній Раді ТСК з розслідування протиправних дій правоохоронців та ухвалити рішення про ліквідацію \”звірячих назв і звірів з української міліції\”, а також – скорочення витрат на держапарат у проекті держбюджету-2014 на 20 мільярдів гривень.

За словами Яценюка, перше питання, яке ставитиме опозиція в парламенті наступного пленарного тижня – це \”створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування тих звірств, які вчиняла українська міліція по відношенню до громадян України\”.

\”Немає довіри ні Пшонці, ні Януковичу, ні Захарченку. Ми як опозиція наполягаємо на ухваленні постанови про створення ТСК. І вона буде прийнята\”, – зауважив нардеп.

Друге завдання – це ухвалення рішення щодо спецпідрозділів української міліції: \”Вдумайтесь в ці назви: \”Беркут\”, \”Сокіл\”, \”Грифон\”. Їм треба в звіринці, в зоопарку бути, а не в українській міліції. Ліквідація звірячих назв і ліквідація звірів із української міліції – це друге наше завдання\”, – додав Яценюк.

Також опозиція наполягатиме на перегляді законопроекту про держбюджет на 2014 рік, внесеного урядом.

За словами Яценюка, у першу чергу є неприпустимим збільшення фінансування за останні три роки прокуратури, міліції та СБУ на понад 20 млрд. грн.

\”Бандити не можуть фінансуватись з кишені українців. Спочатку треба стати незалежною прокуратурою, чесною міліцією і відповідальною СБУ, а тоді українці будуть утримувати вас на податки\”, – підкреслив він.

Українська правда

peredplata