Опозиція сформулювала 5 вимог до Януковича

Стали відомі п\’ять вимог, з якими опозиція піде на переговори з владою. При цьому, навіть програма мінімум опозиції вже не передбачає компрмісів з Януковичем, адже, після вчорашнього її просто не зрозуміє Майдан

Опозиція сформулювала 5 вимог до Януковича

Події на Грушевського чітко засвідчили перед опозицією і Януковичем, що маси на Майдані вже радикалізовані настільки, що вже готові навіть до громадянської війни. Це добре усвідомлюють в опозиції і, як стало відомо Еспресо.TV , опозиціонери не обмежаться, як у минулий раз “амністією”, а готують радикальний “пакет пропозицій” для Віктора Федоровича.

Негайні дострокові вибори президента та парламенту.

Зміни до закону про вибори Президента (найболючіша норма – три члени дільничної комісії можуть підписати протокол і він стає легітимним ) та переформатування ЦВК.

Відставка Кабміну Азарова і формування перехідного уряду. Зміна Генпрокурора та спікера ВР.

Покарання Захарченка не лише відставкою.

Скасування усіх ручних законів та повна амністія усіх учасників революційного протистояння.

Так виглядає тільки програма мінімум опозиції, але, зрозуміло, що перший її пункт не влаштовуватиме Януковича. Утім, в опозиції є “резервний варіант” щодо першого пункту: повернення політреформи, урізання повноважень президента і проведення президентських виборів у 2015 році. При цьому опозиція може нагадати Януковичу через Клюєва, що перемога опонента Віктора Федоровича на виборах і отримання ним нинішніх повноважень президента буде набагато болючішою для всіх, хто зараз асоціюється з “біло-голубим” кольором. Що стосується опозиційної програми максимум, то тут Янукович повинен розуміти, що такою є його арешт або втеча з усіма тяжкими наслідками для його оточення. І Янукович повинен розуміти, що опозиція після вчорашніх подій вже не може поступитися жодним пунктом своїх програм, навіть якщо буде громадянська війна. Адже вона і так буде — хоче того чи ні опозиція — якщо Янукович не поступиться. Чи розуміє це Янукович? Складно сказати. Учора він був наляканий. І якщо у можновладців є хоч крапля здорового глузду, то вони, проаналізувавши усі події від Вільнюського саміту до заворушень на Грушевського, повинні зрозуміти, що кожен їх крок, кожна їх провокація грає проти них.

Власне, на що вчора розраховував Янукович — провокація на Грушевського, втягнення у неї Майдану і переможна зачистка від “Беркуту”. А ось що сталося – “Беркут” просто зупинили і ситуація для Януковича кардинально погіршилася. Кожен диктатор розраховує, що у силовому протистоянні він буде переможцем, але історичний досвід показує, що застосування диктаторами сили часто призводить до асиметричної відповіді і зрештою, до повалення диктатури у жорсткій формі.
Еспресо.TV

peredplata