НСЖУ та НМПУ підтримують мужніх журналістів, які працюють у Криму (заява)

НСЖУ та НМПУ підтримують мужніх журналістів, які працюють у Криму (заява)Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України надзвичайно стурбовані подіями, які нині відбуваються на Кримському півострові та умовами роботи журналістів, які там працюють.
Ми висловлюємо свою підтримку мужнім колегам, котрі зараз знаходяться у гарячих точках, що знову виникли в Україні. Зважаючи на те, що під час роботи в умовах протестних акцій у Києві та регіонах нашої держави, постраждала рекордна кількість журналістів – наші журналістські організації занепокоєні тими умовами, в яких зараз працюють працівники кримських ЗМІ, журналісти з Києва та інших областей та значна кількість колег із зарубіжних ЗМІ.

НСЖУ та НМПУ висловлюють сподівання, що з боку представників силових структур країни, політичних партій та рухів, громадських активістів не буде застосовано жодних проявів агресії стосовно журналістів.

Як члени Міжнародної федерації журналістів та Європейської федерації журналістів, НСЖУ та НМПУ закликають російських військових та їх командування – не перешкоджати роботі представників медіа. Ми нагадуємо і наголошуємо, що ЗМІ та журналісти не є учасниками конфлікту, а, відповідно до низки міжнародних договорів – виконують свої професійні обов’язки та інформують громадськість про перебіг подій, забезпечуючи реалізацію права на інформацію.

Ми звертаємося до керівників всіх видань, теле- та радіокомпаній з проханням забезпечити журналістам, відрядженим для висвітлення подій у гарячі точки, безпечні умови праці та засоби захисту, а також просимо самих колег бути обережними і дбати про особисту безпеку.

Спілка журналістів та медіа-профспілка підтримують зв’язок із міжнародними медіа-організаціями та інституціями, які висловили нам свою підтримку та готовність допомагати у випадках порушень прав працівників ЗМІ. Ми закликаємо журналістів повідомляти про такі факти порушень прав, якщо вони матимуть місце, бути солідарними одне з одним, дотримуватися під час роботи професійних та етичних стандартів, адже тільки разом ми зможемо захистити нашу професію та зберегти високопрофесійну та незалежну журналістику в Україні.

Прес-служба Медіа-профспілки

peredplata