Румунський сенатор В.Бадя прокоментутвав протести румунської громади проти мобілізації у Чернівецькій області

Румунський сенатор В.Бадя прокоментутвав протести румунської громади проти мобілізації у Чернівецькій області Румунський сенатор від Ліберально-демократичної партії, віце-президент Комісії з питань румун зарубіжжя Сенату Румунії, Віорел Бадя, прокоментував ситуацію навколо протестів румунської громади Буковини проти мобілізації населення.

Нижче подаємо в повному обсязі його коментар, переклад ChernivtsiNEWS.

“Я з великою стурбованістю ознайомився з протестами румунськоїю громади Чернівецькій області, в контексті мобілізації молодих громадян України.

Для цього я зв’язався з низкою представників румунської меншини регіону, котрі мені повідомили, що такі самі протести мають місце і за участю представників української громади сіл Північної Буковини, а не тільки румуни виходять на протести. А їхнє незадоволення викликане умовами, в яких молодих людей відправляють на фронт (без відповідного захисного спорядження, належного харчування і мінімальної бойової підготовки). Водночас, протестувальники вимагають, щоб біженці, які прибули з території конфлікту негайно були мобілізовані і, щоб не мала місце дискримінаційа мобілізація.

Водночас, я висловлюю свою підтримку, особливо сім’ям, які стурбовані становищем тих, кого стосується третя хвиля часткової мобілізації, пропонуючи українській владі забезпечити належним чином безпеку людей, мобілізованих для вирішення конфлікту на Сході України.

З іншого боку, підтримую законні заходи, прийняті офіційним Києвом, з метою захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України і вважаю, що будь-які публічні висловлення, що містять заклики, які загрожують цілісності України в цьому складному геополітичному контексті є нічим іншим, ніж підтримка агресії терористів зі Сходу сусідньої країни, яких безпосередньо підтримує Москва”.

Нагадаємо, що з 24 по 29 липня на теренах Чернівецької області тисячі селян заблокували дорои національного та міжнородного значення, в знак протесту проти мобілізації молодих людей.

Джерело

peredplata