«Нехай ця війна буде сном!»

«Нехай ця війна буде сном!»Україна охоплена війною. Справжньою. Реальною. Нехай її називають неоголошеною чи гібридною, атиповою чи ще якоюсь.
Лінія фронту пролягає на сході України. Але гинуть наші хлопці, «вантаж 200» отримують в усіх куточках України. Якщо ще хтось думає, що війна з українським народом з боку російських окупантів може його обійти стороною, той глибоко помиляється. Ворог може будь-якої миті з’явитись біля наших домівок.

Шалений подив викликає той факт, що в той час, як матері стогнуть від горя і сліз, а воїни вмирають від ворожих куль, на загальнонаціональних каналах досі зовсім не відчувається, що йде війна. Лине весела реклама, крутять розважальні програми, різні шоу. І тоді здається, що в державі немає керманичів, або ж вони зацікавлені в розвитку жахливого сценарію.

А як можна щодня спокійно слухати й бачити салюти і феєрверки на різноманітних святкових заходах ?! Так, і під час попередніх воєн відбувались весілля, народжувались діти. Але ж хіба час сьогодні для таких помпезних безтурботних забав?..
Вчора до редакції привезли яскраво оформлений дитячими аплікаціями короб з написом «З любов’ю від вихованців табору «Дністер Плюс», ущент наповнений зворушливими листами.

Дітки, які відпочивають в цьому таборі, захотіли хоч трошки збадьорити наших воїнів, зміцнити в них віру в те, що вони обов’язково повернуться додому з перемогою.

Листи у вигляді журавликів. Листи – як старовинні сувої пергаменту, перев’язані стрічечками. Листи – крики дитячих душ, яких теж торкається війна своїм чорним крилом.

«Нехай ця війна буде сном!» — напис на журавлику від дівчинки Лізи.
«Дорогі солдати! Дякуємо, що ви захищаєте нас!» – курличе дитячим голосом інший журавлик.
«Відважні солдати! Я дуже пишаюся вашою хоробрістю і силою волі. Ви зробили відважний вчинок, що пішли захищати нашу молоду красиву Україну, — пише Віра Петровська з Чернівців. — …Для мене і моєї родини ви – герої».
«Дякую вам, дорогі солдати за те, що я живу в мирі, дякую за те, що бережете мій сон та моє життя, — пише Аня Мельничук, — Бог із вами, Ангел-Охоронець завжди буде поряд, ви переможете!»
Вожата І загону Анастасія Добрянська: «Любі наші солдати! Важко підібрати необхідні слова, щоб підтримати вас у цей страшний, важкий час для всієї країни і особливо для вас, тих, хто щохвилинно ризикує своїм життям заради мирного неба над головами всіх українців, заради волі та свободи нашого народу, заради щасливого майбуття. Ніколи не думала, що буду писати такі слова своїм сучасникам…»
А ось голос справжнього мужнього чоловіка-воїна, хоч і маленького, Володі Дичука: «Дорогі солдати! Я б теж хотів вам допомагати, але мені ще 9 років, я вчуся в 4 класі. … Як ви там? Повертайтеся живими…»
«Я не хочу, щоб ви помирали! — написав Олексійко Івасюк, — я хочу, щоб ви охороняли наших батьків і своїх дітей…»[/color]
«Я хочу подякувати вам, солдати, за те, що ви не допускаєте ворога в наші міста і села, — звертається до воїнів Катя Марусяк. – Пам’ятайте, що вас завжди чекають вдома…»

«Шановні воїни, — пише 12-річна Валерія Антонюк, — Південь, північ та захід України не знають, що таке війна. А схід уже дізнався… Від щирого серця бажаю, щоб вас оминала ворожа куля…»
Віршами звертається до захисників Наталя Пількевич: «Ви гідні не одної квітки, за вас пролита не одна сльоза. Ви — воїни народу, бо наша сила українська міцна!..»
«Любі наші воїни! Я хочу подякувати вам за те, що ви добровільно пішли воювати за Україну! Мене звати Мурадова Катя. Мого хрещеного батька забрали на війну. Тепер я і моя сім’я знаємо, що це таке… Я хочу подякувати вам за мужність і силу, що ви, попри те, що ваші мами плачуть за вас, пішли воювать…»
«Дорогий солдате!.. Ми зі спокійною душею відпочиваємо у дитячому таборі «Дністер Плюс», бо Ти відстоюєш честь і свободу нашої держави. Я молюсь за Тебе. Доки з тобою мій лист, куля в Тебе не влучить!» – Автор цих зворушливих рядків з ІІІ загону залишився безіменним…


Всі ці дитячі послання за кілька днів передадуть на передову. Нехай щирі думки і побажання буковинської малечі зміцнять бойовий дух наших воїнів. Нехай допоможуть їм вижити і перемогти.

Ольга КОБЕВКО

peredplata