Ярему хотіли кинути в смітник

Генеральний прокурор Віталій Ярема у середу не потрапив до так званого \”люстраційного\” сміттєвого баку лише тому, що не вийшов до активістів Автомайдану.

Про це заявили учасники пікетування Генпрокуратури, які 8 жовтня вимагали покарати працівників правоохоронних органів за переслідування громадських активістів за поїздку до \”Межигір’я\” у грудні минулого року, повідомляє \”Радіо Свобода\” .

Ярему хотіли кинути в смітник

\”Ярема, виходь!\” – генпрокурору заготували сміттєвий бак. Фото Саляр Алі, \”Радіо Свобода\”

Сміттєвий бак із написом \”Ярема, виходь!\” під стіни ГПУ принесли учасники Автомайдану. Активісти хотіли покарати генпрокурора за те, що його відомство не бажає розслідувати злочини проти майданівців, скоєні силовиками та суддями наприкінці 2013 року.

Натовп вибухав вигуками \”Ганьба!\”. Учасники акції на машинах перекрили під’їзд до будівлі Генпрокуратури.

Активісти звинувачували керівника Генпрокуратури у злочинній змові з тими, хто у грудні минулого року переслідував автомайданівців.

Активісти вимагали, щоб до них вийшов особисто Віталій Ярема та розповів, коли будуть покарані кривдники автомайданівців, та пояснив, чому він був проти ухвалення закону \”Про очищення влади\” (люстрацію – ред.).

Однак до людей із Генпрокуратури вийшов тільки чоловік, який назвався представником відділу звернень від громадян. Він запевняв, що усі злочини проти майданівців розслідуються і пропонував претензії до прокуратури висловити у письмовій формі.

\”Є встановлений порядок. Ви висуваєте конкретні вимоги. Почекайте. Кримінальна справа за один день не розслідується\”, – казав він.

Один із лідерів Автомайдану Сергій Коба відповів на це: \”Я хочу, щоб ви мене почули. Перед Вами стоїть громада. Ми – влада в цій країні. Ви не висидите там, тому що ми вас туди посадили. Ви повинні вирішувати наші справи там!\”.

Ярема так і не вийшов до мітингувальників. Зустрітися з ним працівники прокуратури дозволили одному представнику Автомайдану. Цю місію на себе взяв один із активістів, юрист Роман Маселко.

Після недовгої розмови з генпрокурором він вийшов і повідомив, що Ярема заперечив навмисне гальмування прокуратурою розслідування, пообіцяв взяти справу під контроль та домогтися результатів вже за 2 тижні.

Після цього активісти згорнули свою, акцію, але пообіцяли в разі необхідності продовжити її за домашньою адресою генпрокурора.

Активісти згадували, як після поїздки 29 грудня 2013 року до резиденції тодішнього президента Віктора Януковича у Межигір’ї суди, міліція та прокуратура почали проти них репресії: відбирали права, арештовували автомобілі, порушували кримінальні справи.

Після повалення режиму Януковича більшість справ припинили, велику частину досудових проваджень проти силовиків закрили через нібито \”відсутність складу злочину\”.

Маселко заявляв: \”Були залучені 60 інспекторів ДАІ, які писали рапорти, було залучено понад 200 інспекторів ДАІ, які складали протоколи, було понад 100 суддів, які виносили ці рішення… Ми цю всю інформацію зібрали, передали і вимагаємо розслідування. Минуло 7 місяців, і що ми маємо? Жоден інспектор ДАІ до кримінальної відповідальності не притягнутий, жоден суддя навіть на допит не викликався\”.

peredplata