Новим генпрокурором стане тричі пенсіонер та ініціатор справ проти Пукача та Колесникова

Віталія Ярему на посаді генерального прокурора швидше за все замінить його заступник Віктор Шокін

Як зазначають джерела Еспресо.TV, рішення про відставку Яреми та призначення Шокіна вже прийняте президентом України Петром Порошенком.

Новим генпрокурором стане тричі пенсіонер та ініціатор справ проти Пукача та Колесникова

У юридичних коридорах подейкують, що Віктор Шокін мав посісти у крісло головного прокурора країни ще на початку формування нового уряду, але тоді президентський кум і тричі пенсіонер став другим, а не першим.

Віктор Миколайович Шокін народився 4 листопада 1952 року в Києві. Вищу освіту отримав у 1980 році в Харківському юридичному інституті імені Фелікса Дзержинського. З 1981 року Шокін починає працювати слідчим прокуратури Московського району Києва.

З 1989 – 1994 роки – старший слідчий, слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу Прокуратури Києва.

1994-1997 роки – начальник відділу нагляду за додержанням законів спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю прокуратури Києва. 1997-1998 – начальник відділу нагляду за додержанням законів спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство Прокуратури Києва. 1998-2001 – слідчий з особливо важливих справ ГПУ.

Вперше заступником генпрокурора України Шокін став у 2002 році. Очолював тоді відомство Святослав Піскун. Потім отримав призначення на цю ж посаду у 2004 році, трудився тут аж до 2007 року.

26 червня 2014 року Шокін втретє був призначений заступником генпрокурора – начальником Головного управління нагляду у кримінальному провадженні.

Що цікаво, протягом цих років – з 2002 до 2014 – Віктор Шокін тричі виходив на пенсію.

Коли теперішній Секретар РНБО Олександр Турчинов прийшов на пост глави СБУ у 2005-му, він дав команду не ділитися жодною інформацією з оперативно-слідчою групою ГПУ. Тоді Шокіна обізвали \”кротом\” за те, що він нібито злив інформацію, що група СБУ на чолі з Андрієм Кожем\’якіним поїхала ловити Пукача в Ізраїль. У підсумку Шокін виграв два суди у Турчинова про захист честі і гідності.

Шокін має звання \”Заслужений юрист України\”, нагороджений почесною грамотою Верховної Ради, нагрудними знаками \”Почесний працівник прокуратури України\”, \”Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури\”, \”Подяка за довголітню бездоганну службу в органах прокуратури\”, \”Ветеран прокуратури України\”.

Згідно із законом \”Про очищення влади\”, Шокін під люстрацію не підпадає, адже при Януковичі не служив, до перемоги Революції Гідності офіційно ніде не працював.

Шокін – ветеран органів прокуратури, курирував чимало резонансних кримінальних справ. За часів його роботи у ГПУ почалися розслідування найгучніших кримінальних справ – вбивства Георгія Гонгадзе та отруєння Віктора Ющенка. Саме Шокін 2003-го не побоявся відкрити справу проти Олексія Пукача, а 2005-го відкрив справи на Колесникова, Кушнарьова та Коломойського.

У 2001-му році відмовився розслідувати справу Юлії Тимошенко, мотивуючи особистими мотивами. Говорить, що і сьогодні вчинив би так само.

Очевидно, що Шокін – зручна для Порошенка та особисто віддана йому людина, і за його призначення на посаду генпрокурора президент торгуватиметься з коаліцією. В парламентськиї кулуарах говорять, що на затвердження кандидатури Шокіна голосів вистачить.

peredplata