Арсеній Яценюк вимагає від влади залучити ЄС та США до газових переговорів із Росією

Арсеній Яценюк вимагає від влади залучити ЄС та США до газових переговорів із РосієюВлада збирається отримати ресурси на боротьбу з кризою за рахунок продажу стратегічних об`єктів та поступок у сфері національних інтересів. Про це, зокрема, свідчить поданий урядом до Верховної Ради законопроект №9429, яким Кабмін хоче зняти заборону на приватизацію газотранспортної системи, заявив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк.

Готується «бартер»: Україні – тимчасове зниження ціни на газ і надії для президента Януковича хоч якось втриматись при владі, взамін Росія отримає наше стратегічне надбання – ГТС. За ефемерні «газові знижки» у формі кредиту доведеться розраховуватися також віддачею «Газпрому» внутрішнього газового ринку та стратегічними промисловими об’єктами, як це було в Білорусі, заявив лідер «Фронту Змін».

«До того ж, відмова України від виконання своїх зобов`язань як країни-члена Енергетичного співтовариства автоматично поставить хрест на її євроінтеграції. Влада розверне Україну від Європи до Євразії», – наголосив Арсеній Яценюк.
Україні потрібен досвід не Білорусі, а Європи. Європейські компанії суто правовими засобами, через суд домоглися від «Газпрому» суттєвих цінових знижок без жодних політичних та економічних поступок із боку своїх країн, – нагадав Арсеній Яценюк. Паралельно, на його думку, необхідно скорочувати обсяги закупок російського газу. Завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій та розвитку альтернативних видів енергії, будівництву СПГ-терміналу, збільшенню видобутку власного газу, залежність від російського можна скоротити з 65% у 2010р. до 25% у 2020р.
Вітчизняна ГТС повинна стати не здобиччю «Газпрому», а частиною газотранспортної системи ЄС. Європейські покупці повинні отримувати газ від «Газпрому» на російсько-українському кордоні, а контракти на транзит газу наш газотранспортний оператор має укладати не з «Газпромом», а з європейськими компаніями, наголосив лідер «Фронту Змін».
На його думку, підкилимні двосторонні домовленості у газовій сфері, які зараз укладає українське керівництво, – це гол у власні ворота і шлях до поглинання Росією енергетики України вже в найближчі 5 років. «Кремль отримає повний контроль над українською економікою і буде захищати свою власність будь-якими засобами, навіть силовими», – переконаний він.

Політична партія «Фронт Змін» вимагає від української влади:

· Оприлюднити директиви на переговори з Російською Федерацією в енергетичній сфері.

· Негайно розпочати багатосторонні переговори на міждержавному рівні за участю України (як основного транзитера та найбільшого в Європі споживача російського газу), Росії (як найбільшого продавця газу в Європу), Європейського Союзу (як ключового споживача газу) та США (як фінансового інвестора та одного з гарантів нашої енергетичної безпеки).

peredplata