ВР проголосувала закон про Державну службу

Верховна Рада прийняла закон про державну службу, за яким державні службовці будуть призначатися за конкурсом, а можливість міністрів впливати на кадрову політику міністерства обмежується.
За проголосували 261 депутат.

За законом розділено політичні посади і посади державних службовців, окремі категорії посад виводяться з державної служби. Таким чином обмежується політична діяльність державних службовців.

Вводиться посада секретаря міністерства, який опікуватиметься кадровими питаннями, буде відповідати за реформи.
Згідно з законом, набір кадрів відбувається лише через прозорі конкурси. Законом визначається процедура створення комісії, яка обиратиме державних службовців.

Крім того представники громадянських об\’єднань, наукових установ та інші експерти, які входять до складу конкурсної комісії відтепер підпадають під дію закону про запобігання корупції, і повинні оприлюднювати свої декларації.

Також, до закону внесені поправки, якими визначається, що керівник апарату ВР призначається та звільняється Верховною Радою. Керівник апарату АП призначається та звільняється президентом.

Крім того закон також враховує і заяву прем\’єра про те, що фонд зарплат держслужбовців формується за рахунок коштів держбюджету та коштів, які надходять до Держбюджету в рамках програми ЄС щодо допомоги від міжнародних фінансових організацій, донорських установ.

Були кілька поправок, за які ВР не проголосувала, спікер ВР Володимир Гройсман заявив, що їх \”буде потрібно додатково врегулювати\”. В тому числі це стосується поправки щодо пенсій державних службовців, які мають стаж 10 і 20 років.

Закон вступає в силу з 1 травня 2016 року, а не 3 1 січня, як планувалося спочатку.

Як пояснила Олена Шкрум, це робиться для того, щоб встигнути внести зміни в інші правові акти.
Українська правда

peredplata