Депутати позбавили себе права на безкоштовний проїзд

Депутати позбавили себе права на безкоштовний проїзд Верховна Рада обмежила пільги депутатам парламенту в 2012 році. За прийняття в цілому законопроекту №9000 «Про державний бюджет на 2012 рік» проголосували 250 депутатів при мінімально необхідних 226.

Заключними положеннями держбюджету Рада за пропозицією голови парламенту Володимира Литвина зупинила дію низки статей Закону «Про статус народного депутата України», які передбачають пільги депутатам.

Зокрема, зупинено дію статті 20 про виплату екс-депутатам Ради матеріальної допомоги в розмірі зарплати парламентарія, що працює, на період його працевлаштування й 50% зарплати у разі неможливості працевлаштування; про виплату матеріальної допомоги депутатам на оздоровлення в розмірі подвійної місячної зарплати; про виплату допомоги розміром 12 місячних посадових окладів депутата, що працює, у разі виходу на пенсію.

Крім того, Рада призупинила дію пільг, що дозволяють депутатам-пенсіонерам користуватися раз на рік залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом, а також отримувати путівки для лікування та транспорт для поїздки в лікарню або поліклініку.

Також закон передбачає припинення дії норм про обов\’язкове державне страхування життя й здоров\’я депутатів; забезпечення їх путівками для санаторно-курортного лікування; виплату одноразової грошової компенсації для створення належних житлових умов.

Депутати також позбавляються права на отримання разової грошової допомоги в розмірі трьох місячних зарплат у разі дострокового розпуску парламенту.

Не буде в них і права на безкоштовний проїзд, провезення багажу і безкоштовну парковку автомобіля.

Помічники-консультанти депутатів залишаються без разової грошової допомоги в розмірі тримісячної зарплати в разі звільнення після дострокового припинення повноважень народного депутата.

Нагадаємо, 22 грудня Верховна Рада прийняла в цілому державний бюджет на 2012 рік. «За» проголосували 250 народних депутатів.

Як заявив віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко, при підготовці проекту бюджету до другого читання витрати на депутатів скоротилися, а на Кабінет Міністрів і президента – зросли.
Джерело: \”Український тиждень\”

peredplata