Газета \”Експрeс\”: \”Це наш протест!\”

Газета "Експрeс": "Це наш протест!"Уперше за двадцять рокiв ми вийшли сьогоднi у свiт з незаповненою першою сторiнкою газети. Це не помилка полiграфiстiв чи редакцiї. Це наш протест.

Ця бiла газетна полоса — яскрава iлюстрацiя того, якою напередоднi чергових, вирiшальних для України виборiв дехто хоче бачити газету \”Експрес\” — найтиражнiшу газету країни. Та чи тiльки \”Експрес\”?

Це сталося перед новим роком. Того дня, коли на пiдсумковiй прес-конференцiї людина, котра нинi займає крiсло Президента країни, запевняла: зробить усе, аби унеможливити тиск на засоби масової iнформацiї, — суддя суду першої iнстанцiї Т. Костiв на практицi продемонструвала справжню цiну цiєї заяви.

Спершу ми думали: це — жарт. Але вже скоро зрозумiли: це — вiроломне свавiлля.

Ми знаємо, хто цi люди i чому вони так домагаються цих бiлих шпальт. Ми знаємо їхнi iмена, хоча вони по-єзуїтському волiють залишатися за кадром,
маскуючись рiшеннями судiв з цiлковито надуманих приводiв.

Знаємо, бо правда настiльки очевидна, що приховати її неможливо.

Того передноворiчного дня без дотримання елементарних норм процесуального та матерiального права було скасовано один iз засновницьких документiв
пiдприємства, що видає газету \”Експрес\” та найпопулярнiшi серед читачiв країни україномовнi видання — газети \”Пост-Поступ\”, \”Вiсник пенсiонера\”, \”Порадник господаря\”, \”Добрий лiкар\”, \”Cool Експрес\”. Сьогоднi всi цi газети опинилися пiд загрозою невиходу.

Це був не суд. Це була заочна розправа. Ухвалу виголосила суддя, яку називають суддею мафiї, i незабаром ми опублiкуємо матерiали, якi неспростовно доведуть це.

Хтось поспiшав. Дуже поспiшав. Хтось змусив цю нещасну суддю в рекорднi термiни, без дотриманя елементарних правил процесуальної пристойностi, на фiктивних пiдставах ухвалити таке рiшення. Рiшення, яке, як можна зробити висновок з дальшого перебiгу подiй, мало б змусити нас, журналiстiв та редакторiв суспiльно-полiтичних видань \”Експрес\” та \”Пост-Поступ\”, змiнити редакцiйну полiтику. Або, кажучи вiдверто i прямо, пiти на компромiс iз владою.

I ми не помилилися. Вiдразу ж пiсля суду вони двiчi це запропонували, гарантуючи, що всi проблеми наших газет та їх видавця будуть негайно вирiшенi. Говорячи їхньою мовою, вони зробили пропозицiю, вiд якої неможливо вiдмовитися.

Вони запропонували зробити, на їхнiй погляд, зовсiм незначнi кроки назустрiч, а саме: припинити рiзку критику партiї влади на сторiнках наших газет та почати \”тiсну спiвпрацю\” з ними.

Ми не вагалися з вiдповiддю нi на мить. Ми двiчi сказали \”нi\”.

I якщо цього недостатньо, повторимо свою вiдповiдь сьогоднi втретє, i публiчно — НI.

Нi — бо не вважаємо за можливе ставати на колiна, випрошуючи дозволу займатися професiйною дiяльнiстю.

Нi — бо не станемо зрадливо домовлятися з людьми, якi влаштували системний розпродаж країни. Якi нинi принижують кожну людину своєю неспроможнiстю здiйснювати чесну i прозору державну полiтику. Якi вже звично витирають ноги об наших героїв i нашi цiнностi.

Нi — бо вся наша дiяльнiсть прозора i законна. Це пiдтверджується висновками найавторитетнiших аудиторських компанiй зi свiтовим iм\’ям.
Наша юридична позицiя в апеляцiї бездоганна, вона базується на Узагальненнях та Постановi Пленуму Верховного Суду України, Рекомендацiях президiї Вищого господарського суду України, кiлькох десятках прецедентних чинних судових рiшень.

Нi — бо прийняти їхню пропозицiю означало б прийняти їхнi аморальнi принципи життя, їхню деградовану мораль, зрадити кожного. Зрадити 600 тисяч передплатникiв, майже 5 мiльйонiв читачiв, якi купують видання \”Експрес\” медiа груп\” i саме так пiдтримують нашу редакцiйну полiтику.

Ми не вважаємо, що робимо щось надзвичайне, критикуючи рiзко полiтикiв та чиновникiв, якi на це заслуговують. Такою є робота справжнiх журналiстiв.
А ми просто стараємося виконувати свою роботу чесно. Так, як це робить сумлiнний лiкар, вiдданий дiтям учитель чи квалiфiкований робiтник. Але вже тiльки цього, чесностi та прициповостi, у нашiй країнi досить, щоб стати бiльмом на оцi у будь-якої влади.

I нинi ми бачимо: партiя, яка сьогоднi контролює владу та суди, вирiшила застосувати проти нас примус.

Це — виклик не лише нам, журналiстам. Це виклик кожнiй людинi.

Це та межа, яку ми не маємо права дозволити їм перейти. Бо все це вже було в iсторiї нашої країни. I українцi, як нiхто iнший, добре знають, як це все може закiнчитися.

Спочатку вони знищують чи дискредитують провiдникiв.

Потiм — закривають незалежнi газети та телеканали.

Тодi — зривають хрести й заборонять молитися у наших церквах.

А потiм — забиратимуть останнє у наших дiтей.

Це шлях, який проходив кожен авторитарний режим у мiру свого розвитку.

Ми не маємо права байдуже дивитись, як це вiдбуватиметься. Ми всi повиннi допомогти журналiстам вiдстояти право на чесну працю.

Ми повиннi разом дiяти дуже рiшуче.

Ми повиннi сьогоднi чiтко сказати: вимагаємо лише чесного суду, чесної апеляцiї.

Так, вони можуть спробувати реалiзувати свiй сценарiй — закривати газети лише тому, що живуть iлюзiєю, начебто це допоможе вирiшити їм їхнi проблеми.

У такому разi ми маємо помножити їхнi проблеми: страйки, активнi бойкоти, iншi масштабнi законi дiї активного протесту та громадянської непокори — вже сьогоднi треба готуватися до того, щоб змусити їх почути наш голос.

Закликаємо у кожному селi, у кожному мiстечку у кожному мiстi почати створення вiдповiдних iнiцiативних органiзацiйних груп i бути готовим до подальших дiй.

Ми повиннi дiяти надзвичайно радикально i рiшуче.

А сьогоднi просимо Вашої пiдтримки у першiй акцiї всезагальної дiї. Вона пiд силу кожному. Вони повиннi почути наш голос.

Тому дiємо дуже просто.

1. Телефонуємо на номери, зазначенi нижче. Кажемо: \”Ми вимагаємо справедливого суду у справi газети \”Експрес\”.

2. Надсилаємо електронною поштою за адресами, зазначеними нижче, повiдомлення короткого змiсту: \”Ми вимагаємо справедливого суду у справi газети \”Експрес\”.

3. Надсилаємо поштовi листiвки на адреси, зазначенi нижче, зi словами \”Ми вимагаємо справедливого суду у справi газети \”Експрес\”.

Ми заздалегiдь дякуємо кожнiй людинi, яка зробить це.

Це справдi дуже важливо.

З повагою, редакцiя газети \”Експрес\”

КУДИ НАДСИЛАТИ ЛИСТА ЧИ ТЕЛЕФОНУВАТИ:

Адмiнiстрацiя Президента України:

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

електронна пошта: vidkrytist@apu.gov.ua

044 255-68-50

044 255-72-96

044 255-65-19

Львiвський апеляцiйний господарський суд

79010 м. Львiв, вул. Личакiвська, 81

(032) 275-34-14

(032) 276-59-85

(032) 275-15-42

Вища рада юстицiї

Адреса: вул. Артема, 89, м. Київ, Україна 04050

044 238-68-66

Телефони редакцiї для довiдок та реєстрацiї iнiцiативних груп:

0322 97 47 33

0322 97 47 01

Джерело

peredplata