Арсеній Яценюк у День Конституції: Україні потрібна нова управлінська модель з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг. Чинна себе вичерпала

Арсеній Яценюк у День Конституції: Україні потрібна нова управлінська модель з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг. Чинна себе вичерпала\”Ми живемо в час історичних викликів. Однією з відповідей на них є новий національний Основний закон\”, – написав на своїй сторінці у Facebook в День Конституції, 28 червня, лідер партії \”Народний фронт\” Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що цього дня у 1996 році парламент ухвалив Конституцію незалежної України: \”Це був складний демократичний процес\”.

\”Конституційні зміни 2004 і 2014 років відбулися внаслідок революцій, що боролися за справедливість і проти диктатур\”, – зазначив він.

\”Наразі стверджую, що чинна модель себе вичерпала. Для розвитку Україні потрібна нова управлінська модель з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг\”, – наголосив лідер \”Народного фронту\”.

\”Стисло моє бачення. Президент – Глава держави, Верховний Головнокомандувач і національний арбітр. Позапартійний. Парламент – творець законів і контролер від імені народу\”, – підкреслив Арсеній Яценюк.

На переконання лідера \”Народного фронту\”, депутати повинні мати імунітет \”винятково щодо їхньої політичної діяльності\”. \”Парламентарі голосують виключно особисто. За неособисте голосування – кримінальна відповідальність. Рішення у ВР ухвалюються більшістю від присутніх. Кворум – не менше 150 депутатів\”, – написав він.

\”В Уряду – вся повнота виконавчої влади. Прем\’єр-міністр – керівник Уряду, а не заручник політичних ігрищ. Уряд підзвітний парламенту. Члени Уряду можуть бути членами парламенту, вони представляють партії в Уряді й несуть політичну відповідальність\”, – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також підкреслив, що Президент має мати право на вмотивований розпуск парламенту в спосіб, визначений Конституцією. Парламент може застосувати механізм відповідальності Президента перед народом через відставку в порядку імпічменту.

\”Незалежний, компетентний і доступний для громадян суд. Курс на ЄС та НАТО також закріплюється в Конституції\”, – написав він.

\”Впевнений, що чинний парламент і Президент зможуть ухвалити нову редакцію Конституції\”, – наголосив лідер \”Народного фронту\”.

Влада в Україні служить українському народу: \”З цього повинен починатися Основний закон. І так він повинен працювати\”, – написав Арсеній Яценюк.

peredplata