Опозиція об’єдналася?

Минулої суботи відбулося об’єднання двох опозиційних сил України. «Фронт Змін» оголосив про те, що з ВО «Батьківщина» вони підуть на вибори єдиним партійним списком.
— Рішення остаточне, безповоротне і не підлягає змінам, — заявив лідер ФЗ Арсеній Яценюк.

Оскільки до виборів не допускаються блоки, доведеться обмежити свої партійні та особисті амбіції і стати під один прапор. Одна партія, одна ідея, одна Україна, один прапор, одна опозиція і — одна перемога! Віднині ці гасла стають альфою і омегою політичного життя України впритул до осінніх виборів. Якщо вони будуть реалізовані й опозиція переможе, Україна виживе і стане в один ряд з високорозвиненими європейськими державами. Якщо ми не зможемо здолати споконвічної української вади – гетьманства, нашу країну чекають довгі роки занепаду і деградації у міцних євроазійських обіймах Москви та особисто полковника КГБ Володимира Путіна. А душі наші будуть топтати московські попи, яких веде в Україну патріарх Кирило, котрий погруз у розкошах та гріхах. Він носить годинники ціною двокімнатних столичних квартир і їздить на автах, які коштують мільйони доларів. А ще він судиться з вченими, сіє смуту серед людей і бреше. Та найгіршим є те, що усій цій вакханалії в українській політиці допомагають прості українські люди. Бо вони продають голоси за кілограм гречки. Вони продають душі у московських церквах. Вони дозволяють продажним колегам з телебачення «затушовувати» годинник на руці у Кирила. Бачте, їм «не вдобно», що московський піп погруз у розкоші. Зате йому «вдобно».

Галичанам «не вдобно», що Вишиванок, Гдичинський та інші земляки служать регіоналам. І так це простим людям «не вдобно», що аж не хочуть про це говорити. Але активно за них голосують. І у той же час активно паплюжать партію регіонів.

У нас на Буковині так нам «не вдобно», що земляки Папієв, Галиць, Бурлака партію НРУ проміняли на партію регіонів, що від «невдобності» аж встидно про це казати. А про Баглея й казати нічого. Цей вчорашній (а він каже, що ще й сьогоднішній) член ОУН(м) нині активно служить регіоналам. І знаходить цьому виправдання. Одного разу навіть сказав, що ОУН(м) закинула його у середовище партії регіонів, аби розвалювати її зсередини. Це було сказано з пафосом, поштиво і з великим цинізмом. Бо поряд стояв і слухав це голова партії регіонів. Вони насміхалися з ОУН і з України.
З такими людьми і такими моральними принципами знову «з нуля» починаємо велику битву за Україну. Тобто йдемо на вибори.
Лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк власним прикладом прагне очистити партійну мораль. Він очолить список ВО «Батьківщина». Призупинить членство у «Фронті Змін». І покаже Україні та світові, що готовий до самопожертви. Кілька укра-їнських партій уже зголосилися йти одним опозиційним списком. Це – НРУ, ПРП, «За Україну» та «Народна Самооборона».

З останніх інформацій та коментарів голови політради партії «Наша Україна» Валентина Наливайченка можна зрозуміти, що прогресивне крило цієї партії бачить себе тільки в об’єднаній опозиції. Але є ще інший бік політичної сили. Він асоціюється з екс-президентом Віктором Ющенком, який патологічно ненавидить Юлію Тимошенко і її партію ВО «Батьківщина». Куди він тоді заведе своїх прихильників?
Окрім цього, на електоральному полі опозиції регіонали хочуть утворити ще кілька виборчих проектів. Зокрема, вже запущений і активно рекламується проект «нової Наташі» — Королевської і її партії «Україна — Вперед!».

Уміло підігріваються амбіції Анатолія Гриценка. Він зі своєю «Громадянською позицією» також має намір окремо відкусити від опозиції якийсь відсоток-два. Швидко допомогти йому зголосився Насалик з «Українською партією».

У цей час Ющенко вже остаточно втрачає залишки здорового глузду. І разом з Костенком та ще кількома політичними невдахами творить Блок Національних Сил України, куди має увійти «Наша Україна», Українська Народна партія, Конгрес Українських Націоналістів, УРП «Собор» + «Українська перспектива». Коли вони були при владі і я пропонував їм на прикладі Блоку Національних Сил Буковини творити в Україні таке об’єднання всіх патріотичних партій і організацій, вони нехтували доброю порадою. Напевне, сподівалися довго панувати. І їм такий патріотичний Блок був невигідний. Тепер його хочуть використати як альтернативу об’єднаній опозиції. Вони добре розуміють, що грають на руку партії регіонів. Але ж грають…
Віталія Кличка і партію «Удар» влада прагне використати сповна. І використовує. Поки що «Удар» заявляє, що в об’єднану опозицію ні ногою, ані кулаком. Йтиме окремо. І візьме свою частку. Але куди її розподілить у верховній раді? Це питання досі не має конкретної відповіді.
І насамкінець, ВО «Свобода», яка не завжди погоджується з тим, що опозиція не має чіткої ідеологічної основи, не є націоналістичною. Тому, ймовірно, також піде окремо. Навряд чи їй «дозволять» взяти 5 відсотків. Навпаки, робитимуть все, аби ВО «Свобода» одержала не більше 4,99 відсотка голосів. І не пройшла до ради. А саме на ці відсотки зашкодила Україні. Аби свободівці не дуже обурювалися і не збурювали свій агресивний електорат, їм будуть запропоновані прохідні мажоритарні місця в областях Західної України.

Таким чином партія регіонів знову запанує. На місцях патріоти добре розуміють наміри влади. Тому як можуть, так і чинять опір. Зокрема, у Чернівецькій області всі названі політичні сили (окрім Королевської) поки що входять до Комітету опору диктатурі. Незрозумілою поки що є позиція КУНу. Вірніше, його керівника Віктора Лютика. Він не з’являється на засідання КОДу. І нікого туди не делегує.
Якщо злагодженість патріотичних сил протримається до виборів і буде підтримана на столичному рівні, то опозиція вибори виграє. І ми позбудемося ненависної влади. Якщо ні, то ні.
Петро Кобевко

А тим часом…
З достовірних джерел газеті «Час» стало відомо, що партія регіонів уже визначає своїх кандидатів на мажоритарний округ Буковини.
Днями сам голова партії та ОДА Михайло Папієв возив до Києва на затвердження наступні кандидатури:
Микола Харабара (по місту Чернівці);
Михайло Бауер (Сокирянський, Кельменецький, Хотинський і Заставнівський райони);
Іван Семенюк і Михайло Гайничеру (з них когось будуть вибирати по румунському округу – Новоселицький, Глибоцький та Герцаївський район. Кажуть, що на цьому окрузі досі ще не визначився з кандидатом настоятель Банченського монастиря Михайло Жар. Кого він визначить, той і стане депутатом);
Михайло Березовський (Кіцманський, Сторожинецький, Вижницький, Путильський райони).
Таким чином Михайло Папієв хоче перемогти скрізь і всюди. Він повністю усунув від переговорів первинних регіоналів. З ними не радиться і їхньою думкою нехтує. Романюк, Федорович, Унгурян, Шкробанець та інші первинні регіонали залишаються «з носом». Тим паче, що виборів мера Чернівців ближчим часом не передбачається.
На засіданні ж КОДу в. о. голови обласної організації ВО «Свобода» Назар Горук заявив, що він розпочинає свою виборчу кампанію на окрузі у місті Чернівці. Більшість промовчала.

peredplata