18-ть років потому, наслідки геноциду в Руанді все ще відчуваються

18-ть років потому, наслідки геноциду в Руанді все ще відчуваютьсяВ цьому році світ відзначає 18-й річницю геноциду в Руанді, під час якого більше 800 000 тутсі і помірних хуту було вбито протягом 100 днів. У цьому році дні пам’ятіпроходять під гаслом \”Вивчення історії задля кращого майбутнього\”.

Сьогодні наслідки геноциду в Руанді все ще відчуваються як всередині країни, так і в сусідніх державах, у тому числі у східних районах Демократичної Республіки Конго і в Уганді, де досі живуть тисячі біженців з Руанди. Тисячі людей, які пережили геноцид, стикаються з серйозними проблемами у своїх намаганнях відновити своє життя. Серед таких людей – жертви сексуального насильства, сироти і вдови.
Разом з тим, Руанда рухається до розбудови більш мирного і справедливого суспільства. Міжнародний кримінальний трибунал Організації Об`єднаних Націй з питань Руанди виніс перший в історії вирок щодо геноциду в міжнародному суді.
\”Запобігання геноциду є колективним обов`язком. Давайте продовжимо працювати разом, щоб забезпечити майбутнє, в якому ніколи не буде місця для геноциду. Це було б найкращим способом вшанувати пам`ять загиблих в Руанді 18 років тому і віддати данину поваги тим, хто вижив\”, – зазначив Генеральний секретар ООН БанКі-муну своємупосланніз нагоди 18-тої річниці пам`яті жертв геноциду в Руанді.
Інформаційний відділ ООН в Україні приєднався до пам`ятних заходів по всьому світу і відкрив виставку фотографій \”Образи Руанди\” в приміщенні Представництва ООН в Києві.
Дванадцять учасників проекту \”Образи Руанди\”є очевидцями геноциду, які зібралися для того, щоб задокументувати своє щоденне життя, надії, мрії і спогади. Серед авторів цих фотографій сироти, вдови, жертви ґвалтувань і нападів, студенти, а також колишні злочинці, в тому числі й ті що були відповідальні за смерть членів сім`ї інших учасників проекту.
Окрім цього, Інформаційний відділ ООН в Україні організував лекцію пана Ванно Нупека для старшокласників середньої школи №155 в м.Києві. Пан Ванно Нупек є заступником Регіонального Представника Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
Пан Нупек, який сампереживгеноцид в Камбоджі, ще дитиною був змушений воювати під час громадянської війни в країні. Пізніше він почав працювати в Агенції ООН у справах біженців і став гуманітарним працівником, працював в гарячих точках у складі місій УВКБ ООН, зокрема в Руанді після геноциду.
Під час лекції студентипобачили уривок документального фільму Sweet Dreams і отримали комікси \”TugireUbumwe – Let’sUnite!\” для подальшого вивчення даної теми.

peredplata