Валентин Наливайченко: Агресор і його спецслужби мусять покинути територію України

ідер Руху «Справедливість» в Чернівцях презентував свій план відновлення миру та деокупації українських територій

Сьогодні Валентин Наливайченко, лідер Руху «Справедливість» у Чернівцях презентував свій високофаховий план відновлення миру та деокупації тимчасово окупованих територій.

«План відновлення миру Валентина Наливайченка» є стратегічним документом для реалізації дієвого процесу відновлення миру і деокупації.

Базис плану складають три фундаментальні засади.

1)    Перелік першочергових гуманітарних дій

Першочергові гуманітарні дії — це звільнення усіх політв’язнів та заручників, розшук зниклих безвісти, ідентифікація та повернення тіл усіх загиблих.

Звільнення політв’язнів і заручників є головною передумовою для того, щоб розпочати співпрацю з міжнародними партнерами.

2)    Концепція міжнародної угоди з відновлення миру та деокупації

Міжнародна угода з ключовими міжнародними партнерами про деокупацію та гарантії безпеки і територіальної цілісності України. Угода має змусити агресора вивести свої війська і спецслужби з окупованих територій. Це допоможе якнайшвидше повернути до своїх домівок вимушених переселенців та розпочати відновлення повноцінного життя на звільнених територіях.

Зміст Угоди полягає у невідкладному припиненні вогню; повному і безумовному виконанні усіх першочергових гуманітарних дій; відновленню миру та деокупації частин Луганської та Донецької областей, АР Крим; створення Міжнародного фонду відновлення економіки, інфраструктури, соціального життя на усіх деокупованих територіях.

3)    Національний план дій для відновлення миру, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій

Національний план дій для відновлення миру, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій – детальний план дій, від законодавчого забезпечення в Україні виконання міжнародної угоди до зміцнення обороноздатності країни, в тому числі через завантаження українських підприємств державними замовленнями..

“План відновлення миру Валентина Наливайченка” є конче необхідним інструментом для початку процесу виходу з кризи на Сході України, припинення військових дій та відновлення повноцінного соціально-економічного життя на деокупованих територіях. Без такого плану конкретних дій подолання кризи є практично неможливим, а конфлікт буде продовжуватися і жевріти десятками років. Без дієвого процесу виходу з кризи і відновлення миру на Сході України неможливими є економічний прогрес держави і зростання рівня життя українців у навіть віддаленій перспективі.

 

Обговорення плану відновлення миру відбувається вже кілька місяців поспіль, по всій країні, перш за все, із професійними військовими та ветеранами АТО, а також зі ЗМІ та представниками громадянського суспільства.

«Люди по всій країні підтримують план Валентина Наливайченка з відновлення миру. І мають одну спільну думку: його необхідно впроваджувати з перших днів у владі. Так зробимо! Не маємо часу на балачки!» — наголошує керівник Секретаріату Руху «Справедливість» Руслан Колєсніков.

***

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

– Відновлення миру та деокупація – це значить самим ставати сильнішими, – пояснив свою позицію Валентин Наливайченко. – Збройні сили України – питання номер один. Згадали конфлікт Сербії і Хорватії, тому нагадаю, що дієздатну армію хорвати створювали п’ять років. Але це не та армія, де хлопці сидять в траншеях зразка Другої світової війни.  Ледь не щодня маємо втрати, гинуть хлопці… Попри те, що немає активних бойових дій. Цьому теж є пояснення. Якби вітчизняні підприємсвта виробляли модулі безпеки сучасного зразка, і українські військові були би в них, тоді жертв було би значно менше. Я хочу, щоб українські вояки служили в умовах, які мають ізраїльські військові, військові країн НАТО – у таких модулях безпеки, де є вентиляція, захищені під землею бронею, у яких є душ, гаряча вода… Натомість у яких умовах тримають наших хлопців? Зовсім інших.

– Залишаючись слабкими всередині країни, ми не те що не переможемо, а тільки далі втрачатимемо. Тому іншої відповіді на виклики, ніж мобілізувати всю державу, знищити корупцію, запустити виробництво, сприяти розвитку всередині держави, просто не існує. Найкраща команда молодих економістів, яку згуртував наш Рух “Справедливість”, опрацювали необхдін кроки щодо кожної галузі. Деякі галузі вже не просто занедбані, їх просто не існує в природі. Мусимо усе це відновлювати, щоб стати сильнішими. Треба або діяти, або не дурити українців. Без усіх цих кроків ми не те що миру не отримаємо, а навпаки матимемо війну на своїй території.

Відповідаючи на питання чернівецьких журналістів Валентин Наливайченко нагадав про власний досвід боротьби з корупцією та навів конкретні приклади її подолання.

– Згадайте справу колишнього судді Ігоря Зварича. Куди я його відправив? За ґрати! Зараз ця влада його випустила, – сказав Валентин Наливайченко. – Як тільки роздали у парламенті  2,5 мільйона за моє звільнення з посади, після цього одразу звільнили з-під варти Зварича. Згадайте справу колишнього міністра транспорту України Миколи Рудьковського. Хто його кинув за ґрати? Це я зробив! Такою має бути вся система влади в країні, незалежно від прізвищ перших осіб. Система повинна працювати і карати тих, хто переступив закон.  На посаді голови СБУ я не тільки розсекретив архіви, вигнав резидентуру ФСБ з Криму, я порушив кримінальні справи проти 24 народних депутатів України через корупцію. Із жодного із них Верховна Рада Україна не зняла недоторканість! Натомість я у відповідь отримав рівно 24 позови. І по Медведчуку я теж працював…

– Тепер настав час відрубати корупцію сокирою. І боротьбу з корупцією потрібно починати з Президента…  Не може Президент займатися бізнесом, володіти каналами, торгувати з Росією… Замінити потрібно всю владну вертикаль. Я не вірю, що хтось з них буде здатний працювати чесно. Але карати і повертати врадене недостатньо. Має бути створена нова система, яка дозволить розкрадати країну. Якщо економіка якогось регіону у Китаї зростає менше ніж на 5 відсотків, керівника такої території звинувачують у недбальстві і нездатності працювати через лінощі.  Наступний крок – це звільнення з посади і суд через службове недбальство. Так, як нещодавно сталося з майже трьома десятками керівників у різних китайських провінціях. Для цього потрібен і електронний уряд, і відкритість усіх реєстрів, і відкритість усієї держави в принципі, щоб всі ресурси і всі бюджеті були під контролем громадян, об’єднаних територіальних громад, журналістів, громадських активістів тощо…

На прохання жуналістів, лідер Руху «Справедливість» проаналізував помилки в роботі владної команди, яка прийшла до керівництва країною 2004 року після Помаранчевої революції.

– Чим настіше влада оновлюється – це краще! – висловив переконання Валентин Наливайченко. – І її постійно потрібно оновлювати. Але крім приходу до влади нових людей, що має відбутися після наступних виборів, потрібно також зробити наступне: закріпити на законодавчому рівні право об’єднаних територіальних громад відкликати з влади керівників місцевих правоохоронних органів, прокурорів, суддів… Крок номер два після оновлення влади – повернути реальні повноваження громадам, власність на землю, надра, водні і лісові ресурси…  Крок номер три – заміщення всіх державних посад, включно з міністерськими, мають відбуватися тільки через прозорий конкурс, відкритий для всіх громадян України. Для цього претендентам потрібно мати українське громадянство, знати українську мову, законодавство, представити план розвитку галузі. Однак й це не все: за півроку не виконав план – повинен піти з посади.

– Не буду тут повторювати те, що вже казав про необхідні політичні кроки, хоча вони так само дуже важливі. Якщо дуже коротко, то це закони про імпічмент Президента України, зменшення кількості депутатів і скасування депутатської недоторканості, разом з депутатськими привілеями. Треба відправити депутатів, вищих посадовців до тієї самої районної лікарні, де лікуються громадяни, змусити купувати ті самі ліки, про які ти, як міністр, розповідаєш нібито вони якісні. Неправда! Вони несертифіковані і давати їх дітям не можна! Купуй їх для власних дітей, тоді, можливо, ти почнеш інакше ставитися до чужих. І у нас буде інша держава.

– У Віктора Ющенка був дуже гарний початок, але 2005 – 2006 року слід було знову оновлювати владу. “Любі друзі” всілися, навколо прем’єр-міністра –  скандал, навколо секретря РНБО – скандал, Олександр Зінченко вийшов до громади – відкрив всю корупцію прямо нагорі у владі. І що? Кінець! Якби тоді запустили механізм оновлення-оздоровлення, корупціонерів посадили за ґрати – країна пішла би далі. І тоді б усі ми, учасники Помаранчевої революціїї, реально відчули б, що це наша країна, а не тільки “любих друзів”.

Журналісти цікавилися ставленням майбутнього кандидата на посаду Президента України  Валентина Наливайченка до проблеми подвійного громадянства.

– Це право людини, яке громадянство їй обирати. Але це не означає, що в країні не потрібно діяти, піднімаючи престижність українського паспорта – сказав Валентин Наливайченко. – Це питання потрібно і можна врегулювати цивілізовано спільно із зацікавленими європейськими країнами. Повірте мені, там ніякої проблеми насправді немає. Штучно роздмухуючи це питання ми насправді значно більше, ніж отримуємо натомість за умови нормальних відносин із сусідами. Інтегруватися до НАТО для України значно важливіше, ніж сперечатися з Угорщиною. Потрібна угода, яка врегулює усі ці питання. Щобільше, питання громадянства можна буде легко вирішити, якщо зробимо усе можливе, щоб український паспорт був престижним, щоб за нашим громадянством стояли черги.  Але це буде тільки тоді, коли в країні буде порядок, розвинута економіка і високий рівень життя. Те саме, що зробили у себе сусіди України… І ми зробимо так, щоб усі українці за кордоном мали змогу отримали українські паспорти.

Докладніше про проблему громадянства на відео

peredplata