З чим прийшли в парламент буковинські депутати

З чим прийшли в парламент буковинські депутати11 листопада Центральна виборча комісія оприлюднила список обраних народних депутатів до верховної ради. Тепер вони мають пройти процедуру реєстрації, а згодом і скласти присягу. Та з чим прийдуть народні обранці до парламенту? Що вони зобов’язались виконати? І за що виборці потім мають з них спитати?
Тому ми розповімо нашим читачам, що ж саме наобіцяли наші вже майже народні депутати.

Чернівчани менше платитимуть за воду

За 201-м округом переміг кандидат від ВО «Батьківщина» екс-мер Чернівців Микола Федорук. Всі депутати від цієї політичної сили багато всього наобіцяли (і голосувати особисто, і звільнити всіх політв’язнів, і встановити прожитковий мінімум та мінімальну зарплату до 2400 грн., зарплату бюджетників збільшити щонайменше вдвічі, скасувати захмарні спецпенсії, провести антикорупційну люстрацію тощо), кревно запевнивши, що у разі невиконання обіцяного складуть депутатські повноваження.

Микола Федорук зобов’язався, зокрема, виступити із законодавчою ініціативою про проведення у Чернівцях виборів міського голови та перевиборів міської ради. Також докласти усіх зусиль задля підвищення якості та зменшення собівартості питної води у м. Чернівці за рахунок будівництва Прутського водозабору. І домагатися щорічного виділення державних коштів на реставрацію та підтримання в належному стані об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО – головного корпусу Чернівецького національного університету.

Село матиме пільговий тариф на електроенергію

За 202-м округом переможцем став також кандидат від ВО «Батьківщина» — екс-очільник обласної податкової Олександр Фищук. Він обіцяв домогтися створення на законодавчому рівні умов для збільшення додаткових робочих місць на селі; прийняття державної програми щодо гарантованого першого робочого місця для сільської молоді; збільшення фінансування протипаводкових робіт та завершення будівництва шляхів і мостів, зруйнованих внаслідок повеней у 2008 та 2010 роках; надання місцевим пропускним пунктам «Красноїльськ» та «Руська» Чернівецької обласної митниці статусу міжнародних; встановлення пільгових тарифів на енергоносії в сільських районах як для населення, так і для господарюючих суб’єктів.

Глибоччина та Герцаївщина будуть повністю газифіковані

За 203-м округом переміг кандидат від партії регіонів, очільник ПАТ «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк. Сама партія у своїй програмі обіцяє виборцям суцільне покращення (і збільшення удвічі до 2017 року допомоги при народженні дитини, і забезпечення щонайменше 75% місць держзамовлення у вузах, і середню зарплату в 2017 році на рівні 8000 грн., і зниження на 30% цін на ліки першої необхідності, і на 20% більшу за прожитковий мінімум мінімальну пенсію, і скасування з 1 січня 2014 року обов’язкового призову до війська, і надання російській мові статусу другої державної тощо). Кандидат же від цієї політичної сили, обраний за Новоселицьким округом, пообіцяв наступне: будівництво (капітальний ремонт) шкіл у селах Йорданешти, Станівці, Опришени Глибоцького району та Велика Буда Герцаївського, гімназії у м. Новоселиця, дошкільної установи у с. Остриця Герцаївського району, будинків культури в селах Маршинці, Банчени, Могилівка; відновлення дорожнього покриття у населених пунктах Сторожинецького району; вирішення численних проблем жителів Садгори; розробку генеральних планів сільських населених пунктів та завершення газифікації сіл Глибоцького та Герцаївського району, вирішення нагальних проблем, які турбують виборців округу.

Дністровська ГАЕС будуватиметься

За 204-м округом переміг родич губернатора Михайла Папієва, підприємець та висуванець тієї ж партії регіонів Артем Семенюк. Він запевняє, що його основним місцем роботи буде округ. Молодий депутат обіцяє залучення інвестицій у садівництво Буковини, зведення Дністровської ГАЕС (забезпечення фінансування та державної підтримки тощо). А ще — домагатися реалізації загальнодержавної програми «Дністер» для збереження і рекреаційного розвитку унікального природного середовища, залучення інвестицій для освоєння надр і корисних копалин, які можуть забезпечувати самодостатність територіальних громад Заставнівщини. Окрім того, подбати про вільне використання рідної мови на територіях компактного проживання національних меншин.

Негайні вибори мера Чернівців та Новодністровська

До парламенту потрапили буковинці й за партійними списками. Ми вирішили поцікавитись у депутатів-списочників з області, що вони робитимуть для краю. Зокрема, за списком ВО «Батьківщина» (про партійну програму об’єднання ми писали вище) пройшов Максим Бурбак. Він каже, що вирішення численних проблем, які є на Буковині, залежатиме й від того, у яких комітетах доведеться працювати депутатам. Пан Максим зазначає, що в області необхідно відродити місцеве самоврядування, зокрема, призначити вибори мера Чернівців та Новодністровська і перевибори депутатів Чернівецької міської ради. Потрібно запровадити малий прикордонний рух та спрощену процедуру перетину румунського кордону. Максим Бурбак також обіцяє займатися залученням інвестицій у розвиток сільського господарства краю та сприяти розвитку зеленого туризму на Буковині. А ще пан Максим хоче, аби в області почала працювати розроблена та зареєстрована комісією з агропромислового розвитку обласної ради (яку він очолював як депутат облради) програма зі створення робочих місць на селі шляхом створення присадибних тепличних господарств (надання безвідсоткових кредитів тощо). По Чернівцях буде вимагати від уряду збільшення лімітів на електроенергію для квартир, обладнаних електробойлерами (прирівняти їхні тарифи до тарифів квартир з електроплиткою), а також вирішуватиме багато інших питань, які порушував, будучи депутатом обласної ради.

Зупинення незаконної вибірки гравію

Це гасло передвиборчої програми партії «УДАР», за списком котрої до парламенту пройшов буковинець Роман Ванзуряк (екс-керівник Вадул-Сіретської митниці). У своїй партійній програмі ударівці теж обіцяють антикорупційну люстрацію, мінімізацію взаємодії громадян з чиновниками, забезпечення упродовж року переходу на електронний документообіг, скорочення тривалості реєстрації нового бізнесу до 30 хвилин, залишення 100% податку на доходи фізичних осіб, податку на землю та податку на нерухомість у громадах тощо. Отож виконання цих обіцянок можна буде вимагати й від Романа Ванзуряка. Для Буковини ж він обіцяє наступне: сприяння реалізації проектів транскордонного співробітництва, залучення інвестицій шляхом створення ресурсних центрів, що першочергово має на меті розвиток села; відновлення діяльності місцевих прикордонних пунктів пропуску, сприяння реалізації програми «малого прикордонного руху» в Чернівецькій області; анулювання акцизного збору як митного платежу на ввезення транспортних засобів на територію України; перевірку законності видобування гравійно-піщаних сумішей та унеможливлення їх несанкціонованого вивозу; створення заповідних зон на території краю тощо.

Чи виконають народні депутати з Буковини обіцяне? Побачимо. І контролюватимемо.

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata