Нарешті комісія затвердила результати конкурсу на посаду САП

Що ж! Заяви конгресвумен Вікторії Спартц дають деякі результати.
Конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) нарешті затвердила результати конкурсу. Найбільше балів набрав детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко, він має стати новим очільником САП.
Про це йшлося у трансляції із засідання комісії.
Ще 21 грудня 2021-го конкурсна комісія оголосила, що детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк — 229 балів.
Проте конкурсна комісія тричі не могла затвердити результати конкурсу та офіційно оголосити переможця. Лише 19 липня 2022-го результати затвердили. Так, Клименко має стати головою САП, а Синюк — заступником керівника.
Довідка:
Клименку – 35 років, виходець зі Слобожанщини. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого у Харкові (юрист).
Його професійна кар’єра розпочалася з посади слідчого, а потім старшого слідчого в органах внутрішніх справ Києва у березні 2010 року.
З листопада 2015 року – старший слідчий у Національній поліції. Він розслідував розкрадання коштів в Укрзалізниці. Клименко з’ясував, що чиновники укладали фіктивні договори, у такий спосіб виводячи кошти з держпідприємства. Він написав листа, щоб такі виплати зупинити. Проте його керівник вимагав відкликати цей лист, а коли Клименко відмовився, йому наказали здати посвідчення і залишити управління.
У березні 2016-го Клименко взяв участь у конкурсі й став детективом Національного антикорупційного бюро. А вже за рік – старшим детективом, з листопада 2017 року – керівником відділу.
За цей час він розслідував кримінальні провадження щодо екснардепа-втікача Олександра Онищенка, колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Він очолював групи прокурорів у справі ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського.
21 грудня 2021 року комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів. Олександр Клименко набрав 246 балів, прокурор Андрій Синюк – 229. Проте голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури досі не призначено.

peredplata