США попередили Путіна про “катастрофічні наслідки застосування ядерної зброї в Україні – Reuters

Сполучені Штати попередили Кремль, що дадуть рішучу відповідь на будь-яке застосування Росією ядерної зброї проти України та пояснили Москві “катастрофічні наслідки”, з якими Росія зіткнеться, заявив у неділю радник США з національної безпеки Джейк Салліван.
Зауваження Саллівана являють собою останнє американське попередження після слабко завуальованої ядерної загрози, зробленої Володимиром Путіним минулої середи у промові, в якій російський президент також оголосив про першу військову мобілізацію своєї країни після Другої світової війни.
“Якщо Росія перетне цю межу, для Росії будуть катастрофічні наслідки. Сполучені Штати дадуть рішучу відповідь”, – сказав Салліван у програмі NBC “Знайомство з пресою”.
Салліван не описав характер запланованої відповіді США у своїх коментарях у неділю, але сказав, що Сполучені Штати приватно розповіли Москві “більш детально, що саме це означатиме”. Салліван сказав, що Сполучені Штати часто підтримували прямий контакт з Росією, в тому числі протягом останніх кількох днів, щоб обговорити ситуацію в Україні та дії й погрози Путіна.
Президент США Джо Байден у своїй промові на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку в середу звинуватив Путіна у “відкритих ядерних загрозах Європі” через безрозсудне нехтування зобов’язаннями щодо нерозповсюдження ядерної зброї.
Росія також організувала псевдореферендум у чотирьох східних областях України з метою анексії території, яку російські війська захопили під час вторгнення в Україну, розпочатого в лютому. Україна та її союзники назвали референдуми фальсифікацією, покликаною виправдати ескалацію війни та мобілізаційний рух Путіна після недавніх втрат на полі бою.
Включивши Луганську, Донецьку, Херсонську та Запорізьку області до складу Росії, Москва могла б представити атаки з метою їх повторення як напад на саму Росію, попередження Україні та її західним союзникам.
Після невдач на полі бою Путін мобілізує 300 000 військових, а також погрожує використати “всі доступні засоби” для захисту Росії.
“Це не блеф”, – сказав Путін у коментарях, які на світовій арені розглядаються як загроза потенційного використання ядерної зброї.
Салліван сказав у неділю: “Путін як і раніше має намір… знищити українців, які, на його думку, не мають права на існування. Тож він збирається продовжувати атаки на Україну, і ми також повинні продовжувати підтримувати Україну зброєю, боєприпасами, розвідданими та всім іншим, чого вимагає Україна”.

peredplata