Швеція і Фінляндія чекають на порозі НАТО.

Ні Швеція, ні Фінляндія до наступного року і виборів у Туреччині не набудуть повного членства в НАТО
Про це стало зрозуміло із результатів сьогоднішніх переговорів між Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і міністром закордонних справ Туреччини Мевлютою Чавушоглу.
Коротке резюме візиту Генсека НАТО Єнса Столтенберга до Туреччини.
Столтенберг прибув в Анкару з метою заручитися підтримкою і згодою Туреччини щодо прийняття Швеції і Фінляндії в НАТО до завершення цього року. Однак турецька сторона заявила: якщо Фінляндія зі свого боку виконала усі вимоги Туреччини і Туреччина задоволена співробітництвом з Фінляндією, то Швеція не впоралась із виконанням тих зобовязань, які вона взяла на себе. Мова в першу чергу йде про надання Швецією політичного притулку кільком десяткам біженців курдського походження, яких Туреччина звинувачує у тероризмі.
Другий привід відмови – графік роботи парламенту Туреччини такий щільний до кінця цього року, що йому ніколи буде відволікатись на питання ратифікації надання згоди на всуп до НАТО Швеції і Фінляндії. І навряд чи такий час до перевиборів у країні з’явиться у парламенту Туреччини. Тож нехай Швеція і Фінляндія ще почекають на порозі НАТО.
Учасники зустрічі згадали про війну Росії проти України і засудили Росію у її агресивних діях. Столтенберг подякував Туреччині за її активне посередництво у виконанні “зернової оборудки” та посередництво в обміні полоненими.
На цьому все. Ніяких сенсацій на сьогодні.
Jane’s Intelligence Review

peredplata