Буковинці-волонтери розселили в області вже сім кримських сімей

Буковинці-волонтери розселили в області вже сім кримських сімей Нещодавно ми вже писали про те, що на Буковину почали приїжджати перші кримські сім’ї, рятуючись від російських загарбників. У цьому їм допомагають волонтери – небайдужі чернівчани, котрі вирішили самотужки організувати приїзд, поселення та проживання кримчан на Буковині.

Одна з таких волонтерів – Леся Михайлюк, член ініціативної групи, що займається поселенням жителів Криму. Саме пані Леся разом зі своєю подругою Катериною Пономарьовою першими на Буковині відреагували на події в Криму. Жінка каже, що новини з півострова не давали їй спокою, вона сильно хвилювалась за місцевих. Тому на початку березня створила групу у соцмережах із закликом до буковинців допомагати кримчанам із переселенням.
– Я не очікувала, що на заклики дати прихисток одразу відгукнеться так багато громадян, – каже Леся Михайлюк.

Чернівчан, готових прийняти у себе кримчан, виявилося так багато, що двоє жінок вже не могли впоратися з реєстрацією. Тому до них спочатку приєдналися їхні друзі, а згодом і волонтери з Чернівецької міської ради.

Нині волонтери щодня з 9.00 до 19.00 працюють у Координаційному центрі, розміщеному в каб.109 Чернівецької міської ради. Там вони здійснюють прийом дзвінків від буковинців, котрі хочуть прийняти у себе жителів Криму, а також реєструють кримчан, котрі прибули в Чернівецьку область. Леся Михайлюк наголошує, що кримським родинам обов’язково потрібно реєструватися, аби мати змогу вирішувати питання із соціальними виплатами.

– У неділю ми прийняли родину – маму з сином. Вони обоє – інваліди. Потрібно було вирішити питання, як перевести їхні соціальні виплати в Чернівці, – розповідає волонтер. – У понеділок до нас прибула сім’я, де у дитини – цукровий діабет. Таку дитину потрібно поставити на облік до лікаря.
Окрім того, в Чернівці прибувають і сім’ї, котрі чекають на поповнення. Зокрема, у понеділок на Буковину приїхала кримчанка на сьомому місяці вагітності. Таким сім’ям потрібно створити належні умови для проживання, а також оформити на облік у гінеколога.

Загалом, станом на понеділок на Буковину прибуло сім кримських сімей. Проте це лише ті, котрі зареєструвалися в Координаційному центрі. Є також кримчани, які переїжджають жити на Буковину до своїх родичів, а також ті, хто зв’язується з буковинцями напряму.

Як би там не було, буковинці привітно приймають гостей з Криму, намагаючись забезпечити їм якнайкомфортніші умови для проживання.
– Нещодавно на Буковину приїхала кримська сім’я, що мешкала в сільській місцевості. Тому ми поселили їх у пустуючому будинку в одному з буковинських сіл. Будинок люб’язно надала його власниця, – розповідає Леся Михайлюк. – Щоправда, в оселі не було телевізора. Коли про це дізнався небайдужий буковинець, він того ж дня придбав його для кримчан, щоби ті могли слідкувати за новинами в Криму. А голова сільської ради розпорядився, щоб родині надали газовий балон для приготування їжі.

Саме жителі сіл готові масово приймати в гості жителів Криму. Декотрі буковинські сім’ї можуть надавати житло одразу тридцятьом приїжджим. Найактивнішими в цьому плані є жителі Кельменецького та Вижницього районів.

Поки що волонтери допомагають кримчанам лише з проживанням. Про їх працевлаштування поки не йдеться.

– Я навмисно називаю кримчан нашими гостями, а не біженцями, – каже Леся Михайлюк. – Біженці мають особливий статус, їм надаються певні пільги. Держава поки що кримчан біженцями не визнала, а тому й відповідних пільг у них немає.

Буковинці, котрі готові прийняти у себе гостей з Криму, можуть зв’язатися з волонтерами за телефонами: 066 576 18 63 (Катерина), 066 576 18 62 (Леся), 095 583 23 66 (Лілія), 066 575 81 23 (Катерина).

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata