«Чисто не там, де прибирають?..»

«Ніколи не було такої антисанітарії на проспекті Незалежності, як бачимо останніми роками, — крик душі мешканців проспекту Незалежності Василя Матвіюка, Івана Адамовича, Петра Незвиського, Дарії Малки, Олени Янчук та ін. – всього 12 підписів. — Особливо у вихідні дні, коли працюють не всі магазини чи об’єкти со-ціальної сфери, котрі як-не-як, але прибирають прилеглу територію. Час від часу телефонуємо до КЖРЕПів, до департаментів, до міської ради. Та влада не звертає щонайменшої уваги на цю ще недавно одну з найгарніших сучасних вулиць обласного центру. Тут впродовж багатьох років процвітає стихійна торгівля — селяни розкладають свій товар на тепер уже нечисленних газонах, чим знищують їх рештки, та ще й ціни правлять значно вищі, аніж на базарах, хоч за місце не платять ні копійки.

А на зупинці «Мікрорайон» ніяк не можемо спекатися кубла п’яниць, що постійно чіпляються до перехожих та дітей, виклянчуючи гроші на хліб та на пиво, коли їхня «постачальниця» не встигає забезпечити їх всіх спиртним фальсифікатом (про цю жінку знає навіть міліція, але до відповідальності її ніхто не притягає).
У вихідні дні ніхто не прибирає прилеглої території, сміттєві баки переповнені, скрізь розкидані пляшки, різні упаковки і т.п. Картину жахливої антисанітарії завершують відходи життєдіяльності – чи то собак, чи то людей…
Хто має нести за це відповідальність? Чи у міській владі немає служби, котра повинна контролювати стан (в тому числі й санітарний) того чи іншого району Чернівців? Схоже, тут вже й відома приказка «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять» втрачає слушність».

Начальник відділу розвитку споживчого ринку та роздрібної торгівлі департаменту економіки Чернівецької міської ради Олексій Хоміцький:
— Ми постійно наводимо там порядок, але чомусь люди ніяк не хочуть усвідомити небезпечності стихійної торгівлі та продовжують скуповувати продукти у стихійних продавців. А ті не мають жодних дозволів, лабораторно-санітарних експертиз. Містом постійно їздять спеціальні наряди міліції, котрі відстежують стихійних продавців. Що стосується прибирання прилеглої території, то у вихідні дні його мають здійснювати територіальні КЖРЕПи. Отож, якщо читачі мають на увазі «Мікрорайон», то сторона з непарною нумерацією будинків належить КЖРЕП №4 (розташоване за адресою вул. Полєтаєва, 10, тел. 3-11-14), а з парною – територія КЖРЕП № 14 (розташоване за адресою вул. Чапаєва, 43, тел. 3-30-85)
У департаменті ЖКГ міської ради ще пропонують із зазначеного приводу звертатися до санітарно-екологічної інспекції району за тел. 3-50-94.
Від редакції. Сподіваємося, що і КЖРЕП №4 та №14, і районна санітарно-екологічна інспекція в змозі ліквідувати антисанітарію, яку змушені споглядати чернівчани. А може, краще за це взятися усім разом?

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata