На Кордуби війна зі ЖРЕПом триває

На Кордуби війна зі ЖРЕПом триває Військовий пенсіонер Іван Каденюк вже другий рік намагається добитися укладання договору зі ЖРЕПом № 5, котрий обслуговує його будинок по вулиці Кордуби. Але Іван Галактіонович хоче, аби ЖРЕП підписав з ним справедливий договір, той, що, за його словами, відображає реальну картину роботи підприємства і пакета послуг, який надає.

— Але в ЖРЕПі уперто не хочуть укладати зі мною справедливий договір, а нав’язують мені свій, — обурюється Іван Каденюк. – Мало того, ще й висувають умову, щоб я сплачував за ті послуги, які не надаються (ремонт будинку, дератизація, дезінсекція, обслуговування димовентиляційних каналів тощо). А оскільки я сплачую винятково за ті послуги, які фактично отримую, подають мене до суду, аби той стягнув з мене заборгованість. Робили це вони вже тричі.
Перший судовий позов про стягнення боргів з мене, починаючи з січня 2005 року, був у березні 2011 року. Але я надав всі підтверджуючі документи, що послуги не надавались. Суд відмовив ЖРЕПу. Тоді вони вдруге подали позов, і вдруге я відбився. Мало того, з липня 2010 року вони вивісили моє прізвище та адресу разом з багатьма іншими у списку боржників на загальний огляд. І це при тому, що суд не визнав за мною заборгованості та підтвердив, що оприлюднення таких конфіденційних даних є прямим порушенням закону «Про захист персональних даних» та «Про інформацію». На всі мої звернення до правоохоронних органів з цього приводу я отримував одні відписки. Так само, як і на моє запитання, чому сусідній будинок, де мешкає головний інженер ЖРЕПу, відремонтували, а на наш кошти ніяк не знаходяться? І куди діваються кошти, котрі ми 26 років сплачуємо за ремонт будинку?

Тоді у червні 2012 року ЖРЕП втретє подав до суду. І втретє з таким же розрахунком боргу, який вже двічі суд відхиляв. І якщо попередні суди одразу виявляли безпідставність претензій ЖРЕПу, то цей затягнувся на 5 довгих і виснажливих місяців. Мені довелось побувати на 13 судових засіданнях. Серед документів, які надавав ЖРЕП, є такі, що містять підроблені підписи. Або підписи людей, які вже 10 років проживають за кордоном. Або акти, складені за іншою адресою (замість Кордуби, 10 Шевченка, 10) тощо. Певно, боялись, що як я виграю, може піти ланцюгова реакція й інші люди так само почнуть відстоювати свої права. В результаті моїх ґрунтовних доводів, суд частково задовольнив вимоги ЖРЕПу і зменшив суму, яку я маю сплатити, з 1174 грн. до 130 грн. І я їх сплачу. Окрім того, продовжуватиму вимагати надання якісних послуг ЖРЕПом і аби той підписав зі мною реальний договір. Також буду безкоштовно допомагати тим, хто планує боротися з комунальною вакханалією та свавіллям у ЖРЕПі №5. І перемога вже є – 450 прізвищ так званих боржників уже не висять на видному місці на загальний огляд.

У ЖРЕПі № 5, зрозуміло, інша версія і заперечення. Зокрема, стосовно ремонту будинку по вулиці Кордуби, 11, то він здійснювався за кошти Шевченківської райради, куди надіслали спільну заяву мешканці. А тому, переконані комунальники, вони до цього нічого не мають. Окрім того, у згаданому будинку є квартира в аварійному стані. Що ж стосується підроблених підписів, то нас запевнили, що такого бути не могло. Що всі підписи справжні. А те, що акт не з Кордуби, а з вулиці Шевченка потрапив до суду, то це сталось випадково. Адже ЖРЕП обслуговує 421 будинок і, можливо, акт просто поклали не в ту папку. А щодо списків боржників, то в ЖРЕПі запевняють, що до липня 2012 року це дозволялось робити, адже закон про захист персональних даних тільки тоді вступав у дію. І щойно це сталось, списки були зняті. А щодо Івана Каденюка, то ЖРЕП і далі подаватиме його до суду стосовно стягнення боргу. Бо усі послуги, які нараховуються споживачам, надаються повною мірою. Щодо ж відсутності підписаного з Іваном Каденюком договору в ЖРЕПі запевнили, що той хоче, аби було змінено тариф. Але тариф встановлює міська рада, і ЖРЕП не має права його коригувати чи змінювати.

Насправді ж закон про захист персональних даних почав діяти ще з січня 2011 року. А з липня 2012 року введено посилення відповідальності за його порушення. Невже в ЖРЕПі не знають, що закон потрібно виконувати одразу, як він вступив в дію? І що зняття списків боржників аж у жовтні 2012 року – це пряме потрапляння під посилену відповідальність за його порушення. Окрім того, ЖРЕП розповсюджував конфіденційну інформацію про споживачів, що, згідно із законом про інформацію, можна робити тільки за їхнього дозволу. Невже прокуратура не бачить таких очевидних порушень?

— Що стосується договору, то, згідно із законом про житлово-комунальні послуги, я маю право відмовлятися від послуг, які надає ЖРЕП, — переконує Іван Каденюк. – А за ті послуги, які ЖРЕП не надає або надає не в повному обсязі, неякісно, я маю повне право не платити, вони не мають включати їх у місячну проплату. Ніякої зміни тарифу я не вимагав.

Що ж, комунальні баталії на Кордуби тривають. Може, вони змусять задуматися мешканців інших вулиць про те, за що ми платимо та наскільки якісною є якість послуг. І, можливо, споживачі нарешті стануть свідомими та почнуть вимагати якісних послуг за відповідну плату.

Надія ВІРНА

P.S. З наших джерел нам стало відомо, що керівник ЖРЕПу № 5 Євген Долгий, який є депутатом Чернівецької міської ради від партії регіонів, готує пропозицію про перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги. І не у бік зменшення. Так що готуйтесь, чернівчани.

Світлина rionews.com.ua

peredplata