Землетрус у Чернівцях може повторитися, – геофізик

Землетрус у Чернівцях може повторитися, - геофізикЗемлетрус з епіцентором у Карпатах може повторитися. Таке припущення висловив директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ Андрій НІКОЛАЄВ.

– Минулої суботи, 22 листопада, о 21.14 відбувся черговий карпатський землетрус з епіцентром в районі гір Вранча, – прокоментував ситуаціюАндрій Миколайович. – Вогнище знаходилося на глибині 40 кілометрів від поверхні землі. Сила поштовхів становила 5,6 бала за 12-бальною шкалою Ріхтера. Це найсильніший землетрус за останніх десять років. До Чернівців поштовхи дійшли о 21.15. Наші прилади зафіксували інтенсивність у два бали. Мешканці перших поверхів здебільшого не відчували цих поштовхів. Я також живу на першому поверсі на Гравітоні й нічого не відчув. Хоча в різних районах міста може бути по-різному. Добре потрясло тих, хто проживає на четвертих-дев’ятих поверхах. У них, як розповідають, \”їздили\” дивани та ліжка, брязкотів посуд, хиталися люстри.

Як повідомили буковинські рятувальники, найбільше цей землетрус відчувався у східних та північно-східних районах Чернівецької області. Це Сокирянський та Кельменецький райони. – Я передбачав землетрус у 2013 році, але очікував, що він буде сильнішим – магнітудою сім. Мені здається, що накопичена енергія в епіцентрі не до кінця розрядилася, – сказав Андрій Ніколаєв. – Цілком можливі ще якісь сейсмічні події. Бо район Вранча – досить підступний і активний. Траплялися випадки, коли через десять днів після сильного землетрусу відбувався ще сильніший. Це було, зокрема, у 1940 році, якраз у листопаді.

Крім того, після суботнього землетрусу вже було більше десяти повторних поштовхів. Правда, вони слабкі – до одного бала. Ці поштовхи реєструють тільки прилади, а люди їх не відчувають. Можливо, повторний землетрус станеться не в цьому році. Хоча такої ймовірності також не можна відкидати. У горах Вранча землетруси трапляються досить часто. Зокрема, вони були у 1977, 1986, 1990, 2000, 2004, 2009, 2013 роках. Сильні землетруси відбуваються з певною періодичністю. Зараз якраз минає майже 37 років років, коли підземні поштовхи в районі Вранча сягали більше семи балів.

Джерело

peredplata