У селі Коритне на Буковині, де народився предстоятель УПЦ МП владика Онуфрій, освятили храм УПЦ КП

У селі Коритне на Буковині, де народився предстоятель УПЦ МП владика Онуфрій, освятили храм УПЦ КПЗа минулих, ще дуже пам’ятних часів, важко було уявити, щоб у Коритному Вижницького району збудують і освятять православний храм Київського патріархату. В цьому селі народився митрополит Онуфрій, Предстоятель УПЦ Московського патріархату. Тож, люди вважали, що колишня влада не допустить , щоб у знаковому селі був храм Київського патріархату, бо це очевидна втрата позицій у народу. Але нічого не відбувається без волі Божої. Храм святого Рівноапостольного князя Володимира у Коритному збудували і освятили.

З благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Данила була утворена парафіяльна громада УПЦ КП у селі Коритному. Але й пережили багато, поки довели своє право мати у селі церкву українського підпорядкування, слухати богослужіння рідною мовою, молотися за своїх героїв, які вже другий рік захищають Батьківщину від російських окупантів. Тільки неймовірне бажання людей – бути разом з усією духовною громадою української церкви Київського патріархату, дало початок не зворотньому процесові – спершу розмови про нашу Церкву, а не чужу, потім утворення ініціативної групи, збір підписів, проведення перших молебнів у центрі Коритного біля Хреста, які звершували священики УПЦ КП.

Згодом богослужіння відбувалися у сільській раді, яка своїм рішенням виділила кімнату площею 30 кв. м. Тоді ж, люди, порадившись, розпочали збір грошей на будівництво нового храму. У селі, звісно ж, є храм – Свято-Миколаївський УПЦ МП, але щоб уникнути протистоянь вирішили будувати новий. Завзятість була великою. Одночасно на будові перебувало понад сотня людей (відео з будівництва). Піднесеність, патріотизм, любов до свого села у коритнянців надвисока. Люди, разом із своїм настоятелем, отцем Іваном Лукієм, ще взимку 2015-го постановили – побудувати і освятити храм до дня Рівноапостольного великого князя Володимира 28-го липня. Щоправда, тільки цокольне приміщення, тобто нижній храм. Це для того, щоб перейти з сільської ради до своєї святині.

В суботу, 25-го липня, на запрошення настоятеля Івана Лукія та парафіяльної громади у Коритне прибув митрополит Чернівецький і Буковинський Данило для освячення нижнього храму. Владику зустріли сотні православних біля храму, піднесли хліб на вишитих рушниках. Митрополит подякував громаді за стійкість і послідовність у діях, за патріотичну позицію і відданість християнській вірі. Це вже другий візит владики до Коритного. Перший відбувався навесні цього року, коли на цьому місці митрополит Данило освятив пам’ятного Хреста.

Цього дня була невимовна спека, Але люди стояли під час літургії в очікуванні миті освячення митрополитом їх храму. Дуже повчальною і мудрою була проповідь владики Данила, який навів багато доказів самостійності і повного богослужбового права Української Православної Церкви Київського патріархату. УПЦ КП, по чисельності, більша за болгарську, македонську, рівняється з румунською, наголосив архієрей.

З повчальним словом до парафіян звернувся благочинний Глибоцького району, настоятель храму кн. Ольги у Глибокій, протоієрей Роман Грищук. Він привітав вірян з здобутим правом молитися українською мовою, читати Євангеліє рідною мовою. Отець Роман навів багато прикладів з історії, як на догоду імперій викривлялося істинне Христове вчення про використання народами своїх мов у релігійних справах. Так сталося з українською мовою. Її значення принижувалося Російською імперією, а натомість насаджувалася для використання давня болгарська мова, якою колись писали церковні книги. Святе Христове вчення має доходити до кожного серця і розуму, і найкраще це робити словами рідної мови, сказав отець Роман.

Біля храму митрополит Данило звершив чин освячення води. Священники і парафіяни з читанням Євангеліє пройшли хресним ходом навколо нового храму.

На освячення у Коритне приїхали люди з сусідніх сіл, щоб розділити радість тутешньої православної громади. Під час літургії співав хор з села Брусниця Кіцманського району. Лунало багато слів привітань і побажань на майбутнє утвердження Української Церкви. Настоятель Іван Лукій подякував всім парафіянам за плідну невтомну працю на будівництві. Він переказав вітання від Георгія Колотила, який стояв у витоків утворення парафії та будівництва храму і, який зараз перебуває в зоні АТО, боронить нас і країну від агресорів зі сходу. Телефоном Георгій сказав так: “Я тут – на сході, але серцем я з вами, біля нашої церкви”.

Інформаційний відділ Чернівецько-Буковинської єпархії

peredplata