Виборчий процес розпочинається 5 вересня, проте на Буковині агітація вже розпочалась

Виборчий процес розпочинається 5 вересня, проте на Буковині агітація вже розпочалась5 вересня 2015 року відповідно до постанови Центральної виборчої комісії оголошено початок виборчого процесу чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Крім того Чернівецькою обласною радою прийнято рішення про утворення десяти об’єднаних територіальних громад, у яких призначено перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів.

Станом на 31 серпня 2015 року в Чернівецькій області зареєстровано 178 обласних осередків політичних партій, тридцять з яких зареєструвались в 2014-2015 роках. Такі дані містяться на сайті управління юстиції Чернівецької області. Тільки влітку 2015 року було зареєстровано 11 осередків політичних партій.

Незважаючи на те, що виборчий процес стартує тільки 5 вересня, в Чернівецькій області політичні партій розпочали масово використовувати політичну рекламу на зовнішніх носіях (УКРОП, ВО «Батьківщина», «Солідарність», «Наш край», «Свобода», «Сила людей» та інші), в ЗМІ. Політичні сили, які представлені в парламенті або ж брали участь у довиборах в Чернігові, проводять заходи з наданням послуг чи товарів безкоштовно чи на пільгових умовах. Зокрема, на Центральній площі 22 серпня встановили інформаційно-туристичну стелу з логотипом політичної партії «Самопоміч».

ОПОРА нагадує потенційним суб’єктом виборчого процесу, що, відповідно до закону «Про місцеві вибори», до політичної реклами належить використання символіки або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів. Агітувати можна з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. В іншому випадку агітація заборонена.

Також п.4 ст. 60 закону передбачена заборона проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Відповідно до п.1, п.2 ст. 160 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність за підкуп виборців – до трьох років обмеження волі.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розпочало кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА
Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com

Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

peredplata