Чому гостям столиці Буковини не видають квитків на екскурсії?

Народна трибуна

Крик душі
«Нещодавно побували на екскурсії в Чернівецькому університеті – колишній Резиденції буковинських митрополитів, але квитків чомусь нікому не видали, позбавивши нас можливості відзвітувати за витрачені кошти перед своїм роботодавцем, який оплатив поїздку на Буковину, – крик душі киянки Марти Олексіївни Зайченко.На самому початку на наше запитання про оплату екскурсовод повідомив, що квиток для дорослого коштує 25 гривень, для дитини – 5, та попросив одразу ж зібрати гроші з усієї групи. При цьому ні інформаційної дошки чи будь-якого іншого підтвердження розцінок ми так ніде і не побачили. Серед нас був уповноважений, який розрахувався після екскурсії. Екскурсовод підвів нас до терміналу, аби, як він пояснив, внести гроші на рахунок та отримати квитанцію. Однак термінал не працював… Довелося залишати територію резиденції без підтвердження, на що саме витрачено частину коштів. Тож водночас із отриманими знаннями про буковинську перлину архітектури дивовижної краси та захопливим враженням від побаченого залишився ще й прикрий осад від безвідповідального ставлення туристичних працівників до організації фінансової звітності, точніше, відсутності такої організації. Чи хто коли це контролює чи перевіряє — питання риторичне. Тому просимо Вас допомогти розібратися у ньому, адже, за твердженням знайомих, котрі тут побували, така ситуація не є поодинокою. Між тим, до Чернівців приїжджає все більше туристів, іноземців-європейців, аби помилуватися історико-архітектурними шедеврами нашого міста, і, в першу чергу, резиденцією митрополитів, котра належить до безцінної спадщини ЮНЕСКО. То чи не соромно перед гостями за такий безлад?»

Писк влади
Як повідомили у історико-культурному центрі ЧНУ ім. Федьковича, тут «такого поняття, як квиток, немає, є оплата через банк». Тож квитків, як на інших туристичних об’єктах, екскурсантам не видають. У центральному корпусі встановлено термінал, через який і здійснюється оплата послуг екскурсоводів. Екскурсоводи ведуть облік, підклеюють квитанції з терміналу і звітують про проведені ними екскурсії. Історико-культурний центр підпорядкований ректору Степану Мельничуку. Якщо термінал виходить з ладу та не видає квитанції, працівники університету викликають майстра з банку і той ліквідовує неполадки. Плату тоді екскурсоводи вносять пізніше (?!), бо це, мовляв, потрібно для звіту. А ще вони можуть відсканувати квитанцію та вислати її на електронну адресу тому, кому вона обов’язково потрібна. В університеті існує затверджений перелік платних послуг. У їх числі – й плата за відвідування мешканцями і гостями Чернівців території та приміщень резиденції буковинських митрополитів. За детальнішою інформацією з питань екскурсій у історико-культурному центрі радять звертатися до ректора або ж проректора з навчально-виховної роботи за тел. 52 63 31.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА
Від редакції. Сподіваємося, що керівництво ЧНУ найближчим часом таки вдосконалить систему оплати екскурсій, аби існуюча не викликала зайвих питань.

peredplata