Вибори в ОТГ: Магала-Рідківці

Вибори в ОТГ: Магала-РідківціХтось таки придумав у Чернівецькій області з‘єднати Магалу з Рідківцями. І ніц їм за це нема. Чи свідомо вони так вчинили, чи зумисне, а чи по тупості своїй,
покаже час.

У всі часи історичного розвитку село Рідківці (Раранча) йшло поруч з Топорівцями. Тут однакові мови, культури, школи і люди. Навіть перша світова війна через ці села проводила лінію фронту. У Топорівцях тоді бував Василь Іванович Чапаєв, герой громадянської війни у Росії та постійний персонаж анекдотів про «Пєтьку, Анку і Чапая». У сусідів рідківчан поховані десятки солдатів, котрі загинули у боях першої світової. Про це свідчать три хрести при в‘їзді до Рідківців.
У Магалі жили молдовани (зараз вони себе називають румунами). Їх розвиток, культура, мова ідентичні сусідам у Боянах, Припрутті.

Тож сама історія, територія, культура і мова розпорядилися, аби названі села жили і розвивалися так, як це складалося тисячоліттями.

Кому спало на думку втрутитися у віками складений порядок речей? У надрах ОДА і обласної ради не зовсім мудрі люди вирішили створити об‘єд-нану територіальну громаду (ОТГ) з Магали та Рідківців.

Жителі Топорівців досі не можуть отямитися від такого рішення. Адже раніше йшлося про об‘єднання Топорівців з Рідківцями, а Магали з Боянами. Не так сталося. І вже ніх-то не може втрутитися у процес.

Які підводні суспільно-по-літичні рифи несуть ці об‘єднання, ми зможемо дізнатися, аналізуючи результати виборів до обласної ради 2015 року у селах Магальської та Рідківської сільрад.

Тоді Рідківці входили до 19 виборчого округу разом з селами Топорівці, Чорнівка і Слобода. Кількість виборців у Рідківцях – 3229.

Село Магала входило до 20 виборчого округу разом з Боянами. Кількість виборців у Магалі – 5145.
Голосування і політичні вподобання у цих селах різко відрізнялися один від одного.

У Рідківцях, наприклад, беззаперечним лідером була ВО «Батьківщина», за яку проголосували 33,1 відсоток виборців. У Магалі – за цю партію віддали лишень – 11,1 відсотка.

Натомість лідером у Магалі був «Наш край», який набрав 39,75% голосів. А у Рідківцях ця партія не подолала прохідний бар‘єр. За неї проголосували тільки 4,03 відсотка виборців.

Єдине, що об‘єднувало ці села і їхніх виборців – голосування за провладну партію БПП «Солідарність». Вона у них займає друге місце. Рідківці – 17,37 відсотки за БПП. Магала – 13,64%.

Далі знову полярні голосування. Наприклад у Магалі партія «Відродження» набрала 10,3 відсотки голосів. У той час за неї проголосували лишень 1,36 відсотки виборців Рідківців.

Як не дивно, а на виборчому окрузі у Магалі тільки ці 4 партії змогли подолати виборчий 5-відсотковий бар‘єр.

Рідківці ще двом партіям висловлювали довіру. Це – Аграрна партія України. – 14,72 % та ВО «Свобода» – 9,93%. У Магалі за них голосували не більше ніж по 2 відсотків виборців.

На межі проходження у Рідківцях були РПУ Олега Ляшка – 4,79 %, Народний контроль – 3,95%, «Самопоміч» – 3,58% та УКРОП – 3,06%.
І знову ж у Магалі тільки радикалам дали трохи більше 3 відсотків голосів. Інші названі партії по 2%.

Натомість магальські виборці порівняно активно голосували за партію «Соціалістів» – 4,06% та «Опозиційний блок» – 3,61%. Зовсім протилежні уподобання мають рідківські виборці. Там Опоблок та «Соціалісти» отримали менше 1 відсотка голосів.

Ось такі були розклади у 2015 році у цих двох сільських радах. Бо довкола Магали ще три села будуть об‘єднанні у громаду. Це – Остриця, Буда і Прут.
Село Рідківці у Магальській ОТГ виглядатиме сиротою.

З огляду на кількість виборців Рідківці не можуть мати голову зі свого села. Там тільки 3229 виборців проти 5145 виборців у Магалі та навколишніх з нею селах. І у румуномовних селах все ж таки люди голосують за «свого» значно активніше, ніж за «чужого» з іншого села.

Тому відтепер і до скінчення ОТГ село Рідківці буде задовольнятися лишень старостою. Окрім того воно матиме на третину менше депутатів у депутатському корпусі Магальської ОТГ.

І, насамкінець, цей депутатський корпус буде настільки різнорідний, що рішення прийматиме тільки ті, які диктуватимуть депутати Магали.
І кому це треба було так вчинити? Що стоїть за подібними соціальними конструкціями:
Дурість?
Провокація?..

(Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata