Чиновник ДМС у Чернівецькій області “заробив” 200 тис грн за видачу понад 700 паспортів

Прокуратура Чернівецької області повідомила про підозру начальнику районного відділу Управління Державної міграційної служби – повідомляє пресслужба прокуратури Чернівецької області.

За процесуального керівництва прокуратури області повідомлено про підозру начальнику районного відділу Управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, вчиненого повторно та за попередньою змовою групою осіб), а також посереднику – працівнику суб’єкта господарської діяльності за ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України (співучасть у одержанні неправомірної вигоди службовою особою).

Прокуратурою області спільно з слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, за оперативного супроводу Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області викрито злочинну схему, налагоджену співробітниками Державної міграційної служби в Чернівецькій області.

Зазначені особи організували протиправний механізм незаконного  отримання коштів від громадян, які зверталися до відділу УДМС в Чернівецькій області за послугами з видачі паспортів для виїзду за кордон, а також паспортів громадян України у вигляді ID-картки.

Встановлено, що на вимогу зловмисників, задля одержання паспортів громадянами надавались кошти у розмірах, більших від офіційно встановлених платежів.

Зокрема, відповідно до досягнутих між посадовими особами домовленостей, працівники районного відділу міграційної служби, у незаконний спосіб отримували від відвідувачів установи оплату за адміністративні послуги з виготовлення паспортів по завищеним цінам через співучасника – працівницю приватної організації, яка обслуговує платіжний термінал, розташований безпосередньо в одному із робочих кабінетів служби.

Зазначена співучасниця приймала документи від громадян та вказувала їм на необхідність надання задля одержання паспортів коштів у завідомо завищеному розмірі, за узгодженням із начальником міграційної служи. Вона повідомляла громадянам, що за видачу термінового паспорта громадянина України для виїзду за кордон від громадян отримувались кошти в сумі 1500 грн, незважаючи на те, що офіційна вартість наданої послуги складала 1034 грн, за  видачу нетермінового біометричного паспорту для виїзду за кордон необхідно було сплатити грошові кошти в сумі 900 грн, хоча офіційна вартість вказаної послуги становила 682 грн, за виготовлення термінового та нетермінового паспорта громадянина України у вигляді ID-картки слід було сплатити відповідно 700 грн чи 550 грн, що також перевищувало розміри офіційних платежів на суму понад 200 грн.

Після надання відвідувачами озвучених сум коштів та подальшого їх акумулювання, співучасниками здійснювався розподіл неправомірної вигоди.

13.02.2020, за результатами проведення обшуків, у тому числі і в службових приміщеннях посадовців міграційної служби, вилучено грошові кошти на суму понад 100 тис грн, чорнові записи та інші матеріали, що мають відношення до справи.

На даний час в рамках досудового розслідування перевіряються факти можливого протиправного заволодіння зловмисниками коштами громадян на суму близько 200 тис грн під час видачі понад 700 паспортів.

При цьому, прокуратурою області погоджено клопотання слідчого ДБР про обрання стосовно підозрюваних запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, а також про відсторонення правопорушників від займаних посад.

За вчинене правопорушникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

 

 

peredplata