Поліція розслідує факт вчинення домашнього насильства щодо чернівчанки

 

Під час моніторингу мережі Інтернет співробітники поліції ГУНП в Чернівецькій області виявили допис буковинки, в якому йшлося про вчинення домашнього насильства щодо її знайомої та неправомірні дії поліцейських. В іншому дописі дівчина поширювала інформацію про те, що правоохоронці надали недійсне направлення для проходження судово-медичної експертизи.

У результаті проведення перевірки встановлено, що 12 травня на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що 44-річний чернівчанин вчиняє щодо своєї 35-річної дружини домашнє насильство. На місце події виїхала мобільна група реагування на факти вчинення домашнього насильства. Потерпіла повідомила, що між нею та колишнім чоловіком виникла словесна суперечка із шарпаниною. В подальшому жінка написала заяву до поліції щодо притягнення кривдника до адміністративної відповідальності, а також додала, що їй не було завдано тілесних ушкоджень.

За вказаним фактом співробітники Чернівецького відділу поліції склали на кривдника адміністративний протокол за статтею 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Вчора, 13 травня, заявниця вимагала повторного притягнення до відповідальності кривдника, але вже до кримінальної. Постраждалу супроводжувала жінка, яка називала себе адвокатом, хоча як законний захисник не пред’явила відповідного посвідчення. При цьому поводила себе зухвало, погрожувала своїми впливовими знайомими, вимагала негайного внесення відомостей в ЄРДР та видачі негайного направлення на СМЕ.

Поліцейські відібрали заяву у потерпілої, у якій вона зазначала, що напередодні її колишній чоловік наніс їй тілесні ушкодження. Не очікуючи внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та винесення постанови про призначення судово-медичної експертизи, заявниця погрожувала та наполягла про негайне внесення відомостей до ЄРДР та надання їй постанови направлення на СМЕ. Згідно із статтею 15 Закону України «Про судову експертизу», співробітники поліції надали потерпілій направлення для проходження медичного огляду, що передбачає проведення експертних обстежень за рахунок замовника.

Через дві години слідчі поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Наразі керівництвом Чернівецького відділу поліції підписано наказ про проведення службового розслідування для надання оцінки діям поліцейських.

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata