Помер відомий чернівецький театральний художник

Помер відомий чернівецький театральний художникКолектив Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської з глибоким сумом сповіщає про те, що на 89-му році життя помер відомий театральний художник, заслужений діяч мистецтв та заслужений художник України Валентин Володимирович Лассан, який 40 років служив Чернівецькому театру та Чернівцям зокрема.
Прощання відбудеться сьогодні, 3 грудня у приміщення театру з 12 до 14:00 год.
ВАЛЕНТИН ВОЛОДИМИРОВИЧ ЛАССАН
(1923-2012)
Відомий театральний художник, заслужений діяч мистецтв та заслужений художник України, який понад 40 років працював у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.
Народився Валентин Володимирович 17 червня 1923 року у Миколаєві в родині військовослужбовців. Середню школу закінчив у Грузії. З 1938 по 1943 рр. навчався в Батумському художньому технікумі. Творчо працювати почав з 1941 року в Батумському державному драматичному театрі в якості художника-декоратора. З квітня 1943 пішов на фронт; має бойові заслуги: медалі “За оборону Кавказу” та “За перемогу над Німеччиною”. Після демобілізації Валентин Лассан став працювати художником-декоратором у Львівському академічному театрі опери та балету.
Вперше Валентин Володимирович приїхав до Чернівців у 1947 році і працював до 1959 року. Кілька років був головним художником Красноярського крайового театру ім. О.Пушкіна та у 1966 році знову повернувся до Чернівців на посаду головного художника театру. Ним оформлено понад 200 вистав як професійних так і самодіяльних, концертні програми та урочисті вечори, і багато інших заходів. Валентин Лассан був художником кінофільмів “Камяний господар” за Лесею Українкою та “Дума про любов” за Михайлом Стельмахом, що знімалися на “Укртелефільмі”. Творча палітра художника багатогранна. Крім основного мистецького напрямку театрального художника-постановника він тяжіє до монументального, станкового і пейзажного живопису. Його роботи зберігаються в Чернівецькому художньому музеї, в інших державних музеях України та приватних колекціях Австрії, Німеччини, Ізраїлю, Канади.
Валентин Лассан – талановитий театральний художник з великим практичним досвідом декоратора, що відзначається хорошим смаком, знанням законів сценічної композиції та перспективи. Вистави, які оформлював В.В.Лассан, були різнобарвні за темою, епохою та стилем, із сучасного життя та вітчизняної і зарубіжної класики. Усі його оформлення вистав вирізнялись ідейною та художньою цілеспрямованістю, образністю та свіжістю рішень, глибиною та яскравістю. Серед найбільш визначних його художніх досягнень можна назвати оформлення до таких постановок як: “Перший грім”, “Свої люди – поквитаємося”, “Коли цвіте акація”, “Коли мертві оживають”, “Цирк засвічує вогні”, “Севастопольський вальс”, “Останній вуличний бродяга”, “Червоні маки”, “Острів Афродіти”, “Зачарований вітряк”, “Полумяні серця”, “Яків Богомолов”, “Двоє сеньйорів з Верони”, “Суд матері”, “Алмазне жорно”, “Третя патетична”, “Розгром”, “Чаклунка синіх гір”, “Десь на півдні”, “Легенда про Паганіні”, “Украдене щастя”, “Українські вечорниці”, “Птахи нашої молодості”, “Запитай колись у трав”, “Земля” та безліч інших.
Роботи В.Лассана неодноразово нагороджувалися дипломами та преміями. За багатолітню плідну працю у розвитку українського театрального та образотворчого мистецтва він нагороджений медалями “За доблесну працю”, “Ветеран праці”, “На славу Чернівцям”.
Світла пам’ять про цю талановиту людину завжди житиме у серцях близьких і всіх тих, хто знав, поважав і любив Валентина Володимировича і його творчість. Нехай земля буде йому легким пухом, а Господь прийме його душу в царство небесне.

peredplata