Медведчука залишили під цілодобовим домашнім арештом

Київський апеляційний суд залишив народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука під цілодобовим домашнім арештом у справі щодо сприяння постачанню вугілля з окупованих територій.

ДжерелоУкрінформ з посиланням на рішення колегії суддів від 17 грудня

Пряма мова прессекратаря Київського апеляційного суду Тетяни Геведзе: “Суд залишив апеляційні скарги прокуратури і сторони захисту без задоволення, а рішення першої інстанції від 12 жовтня – без змін”.

Передісторія:

  • Нардепу від партії “Опозиційна платформа – За життя” й куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку висунуто дві підозри: у державній зраді Україні, пов’язаній із видобутком нафти й газу в Чорному морі у змові з окупантами Криму, та у держзраді, пов’язаній із домовленостями про постачання вугілля з окупованих територій Донбасу (ОРДЛО).  
  • 11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала Медведчуку підозру у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. Правоохоронці підозрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі. Також у 2020 році Медведчук передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.
  • За цією справою Медведчука відправили під домашній арешт. На затримання його поплічника нардепа Тараса Козака Служба безпеки України отримала дозвіл суду.
  • 8 жовтня Медведчуку оголосили нову підозру – про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації шляхом організації поставок вугілля з ОРДЛО на підконтрольну Києву територію України.
  • 12 жовтня суд відправ Медведчука під домашній арешт у другій справі, хоча обвинувачення клопотало про арешт з альтернативою застави в 1 мільярд гривень. Прокуратура планувала оскаржувати це рішення. 

peredplata