Надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій

Надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування  переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій

Постановою від 20.03.2022 р. № 331 Уряд затвердив Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Компенсація витрат буде надаватиметься  роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

-роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

-розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

-подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

 

Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених цим Порядком надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану, один раз.

Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування особи може подати до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості заяву про компенсацію витрат:

  • в електронній формі — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг;
  • в паперовій формі — особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Роботодавець до заяви, поданої до центру зайнятості в паперовій формі, повинен додати такі документи:

  • копія наказу про працевлаштування особи;
  • документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених Порядком надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану;
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Рішення щодо  надання або відмови у наданні компенсації витрат приймається регіональним центром зайнятості, а повідомлення про прийняте рішення щодо надання компенсації витрат, або відмови у її наданні надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів у спосіб, обраний роботодавцем для подання заяви.

Перерахування коштів роботодавцю за перший місяць роботи працівника здійснюється протягом пʼяти робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації витрат, а для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець підтверджує продовження зайнятості осіб, стосовно яких прийнято рішення щодо надання компенсації витрат.

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою:  м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

peredplata