Болгарія стане останньою країною з числа ЄС, яка припиняє морський імпорт нафти з Росії

-Болгарія вирішила достроково відмовитись від російської нафти. Коли ЄС запроваджувало ембарго на нафту, то дозволив Болгарії в порядку виключення продовжувати імпорт до кінця 2024 року, щоб мати час для диверсифікації постачання нафти. однак в Софії вирішили перенести крайній термін відмови від російського газу, повідомляє агентство Bloomberg.
Згідно з рішенням парламенту, нафтопереробний завод “Нефтохим”, що розташований на березі Чорного моря в Бургасі, має скоротити споживання російської нафти до 80% до кінця цього року і зовсім відмовитися від неї до жовтня 2024 року.
Завод “Нефтохим” належить “Лукойлу”, це найбільше нафтопереробне підприємство на Балканському півострові, основний постачальник палива на болгарський ринок. В основному він постачається російською нафтою, що доставляється з Новоросійська. Звідти йде експорт казахстанської нафти, частина якої доставляється в сусідню Румунію. Вона припинила закуповувати нафту із Росії у листопаді минулого року.
Казахстан обіцяв збільшити продаж нафти до Європи, а щоб диверсифікувати постачальників, планує купити два танкери для самостійного перевезення сировини.
 
 

peredplata