500 тисяч осіб для ЗСУ: майор запасу пояснив, навіщо армії стільки людей

Озвучена на прес-конференції президентом Володимиром Зеленським цифра в 500 тисяч людей – це не додаткові люди, яких хочуть мобілізувати. Стільки потрібно українців, щоб замінити тих, хто на війні вже два роки.

“У нас багато людей вже воюють кілька років, їм потрібно давати відпочинок. Повинні бути люди, які їх замінять. Можливо, цих людей, які відвоювали рік чи два, потрібно буде відправляти додому, бо людина так довго не може (воювати – УНІАН). Люди віддали все, що у них було – здоров’я, сили”, – розповів військовий експерт і майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман у коментарі РБК-Україна.

За його словами, мобілізація – це ще не відправка фронт, тому що є різні посади і не всі вони стосуються лінії зіткнення.

“Я розумію, що багато хто не хоче мобілізуватися. Тут треба розуміти, що мобілізація – це не обов’язково гвинтівка в руки і на фронт. У ЗСУ дуже багато роботи, крім лінії зіткнення. Інженерна робота, Мобільна робота, розвідка, відділення зв’язку, стройова служба, Бухгалтерія, служба озброєння. Навіть повинна бути так звана служба оркестру, офіцери по роботі з особовим складом, капелани”, – зазначив експерт.

Мобілізація в Україні – що кажуть експерти та військові

Колишній командир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий зазначив, що в Україні є досить великий мобілізаційний ресурс. На фронт можна відправити, щонайменше, 50 або 100 тисяч українських правоохоронців.

Крім того, він зазначив, що скасування відстрочки для отримання другої вищої освіти може збільшити мобілізаційний ресурс до 80 тисяч осіб.

У свою чергу військовий експерт Роман Світан зазначив, що ЗСУ потрібно хоча б 300-350 тисяч висококваліфікованих професіоналів і новітньої техніки.

peredplata