Брехня влади

Вже місяць в Україні діє карантин, і за цей час влада мала підготувати медичну систему до боротьби з коронавірусом. Натомість підготовка до пікового навантаження повністю провалена.

«Вже можна точно сказати, що перший місяць карантину влада повністю провалила. Тому на нас може чекати дуже поганий сценарій. Карантин — це не метод боротьби з пандемією, це лише час для влади на максимальну підготовку медиків і лікарень до піку хвороби. І уряд повністю завалив цю підготовку. Лікарі не захищені, а лікарні — не готові», — каже народна депутатка від фракції «Голосу» Ольга Стефанишина.

5 найбільших провалів уряду:

1. Брехня про 100% готовність до боротьби з коронавірусом

МОЗ та Уряд звітують про повну готовність України протистояти епідемії коронавірусу. Натомість навіть офіційні дані з лікарень свідчать про те, що жодна область до епідемії не готова, а лікарі по всій країні менше ніж на 60% забезпечені засобами захисту. В окремих лікарнях немає майже нічого, і дефіцит — понад 90%. За даними волонтерів, навіть ці цифри оптимістичні, а реальна картина ще гірша. МОЗ щотижня звітує депутатам про понад 5 тисяч апаратів для штучної вентиляції легенів, натомість насправді їх майже втричі менше — близько 1800 на всю країну.

Результат: суспільство не знає правди, країна думає, що все готово і турбуватися про рівень небезпеки не варто; волонтери та бізнес змушені діяти наосліп і не знають, де потрібно найбільше допомоги; лікарі покинуті напризволяще.

2. Катастрофа з забезпеченням лікарів і лікарень

Лікарів кинули без «зброї» під танк коронавірусу. За весь час карантину жодної закупівлі за державні кошти не відбулося. Літаки, які прибувають із Китаю, привозять допомогу за кошти українських або китайських олігархів, вона не розподіляється прозоро по країні. Силами волонтерів, бізнесу та олігархів не можна протистояти світовій пандемії — держава повинна забезпечувати лікарів і лікарні за бюджетні кошти. Натомість МОЗ не закупив жодного тесту, маски, рукавичок чи костюмів захисту. Державні закупівлі блокуються тижнями.

Результат: незахищені лікарі масово інфікуються. За попередню добу заразилося 85 медичних працівників, це означає, що майже кожен четвертий інфікований — медик. Невдовзі в Україні не буде кому лікувати хворих.

3. Провал у навчанні медперсоналу

Немає чітких і зрозумілих інструкцій для лікаря та пацієнта. Ще до карантину МОЗ мав не лише розробити інструкції для лікарів, але і переконатися, що лікарі їх отримали та знають, як діяти. Повинен був існувати єдиний алгоритм дій: що робити лікарю і пацієнту при підозрі на коронавірус. Натомість лікарі досі чітко не знають, кого мають право тестувати, кого відправляти на самоізоляцію, як сортувати хворих і як лікувати пацієнтів. Більше того, в проголосованих змінах до бюджету навіть забрали гроші для навчання медиків.

Результат: пацієнти звертаються до лікарів пізно, коли вже важко врятувати життя, а лікарі тестують і госпіталізують хворих лише у критичному стані.

4. Відсутність масштабного тестування та локалізації вірусу

Україна — на останніх місцях за кількістю тестів на мільйон населення. Якщо в Україні трохи більше 700 тестів на мільйон населення, то, наприклад, в Італії — 17 тисяч, а в Чехії — 11 тисяч, а в Білорусі — понад 7 тисяч. Виявляти хворих та їх контакти — це єдиний спосіб стримати епідемію на перших порах та локалізувати спалахи. Уряд повністю провалив загальнонаціональне тестування і втратив контроль над пандемією з самого початку. Першою і ключовою помилкою було — зберігати тест-системи лише в Києві і не давати їх регіонам.

Результат: повна втрата контролю над поширенням пандемії, масове зараження навіть в умовах карантину, потенційне збільшення масштабів епідемії в рази.

5. Провал з поверненням українців з-за кордону

Саме на першому етапі, — завезення інфекції в Україну з-за кордону, — можна було максимально знизити масштаби майбутньої епідемії. Всіх, хто повертався з-за кордону, необхідно було обстежувати та забезпечити їх самоізоляцію і контролювати можливе поширення інфекції.

Результат: понад 100 тисяч людей в авральному режимі змусили повернутися зі світових осередків пандемії та дозволили безконтрольно поширювати вірус у всіх областях України.

«Голос» вже заявив: для того, щоб запобігти жорсткій економічний кризі, в Україні має діяти гнучкий карантин. Щоб запобігти медичній катастрофі, для початку планування роботи малого та середнього бізнесу уряд повинен проаналізувати власні помилки і негайно почати ефективну роботу з підготовки медичної системи, навчання медичного персоналу, запровадження масового тестування та контролю за всіма виявленими випадками.

Влада повинна терміново перейти до дій і виправити свої помилки:

→ казати правду про реальну готовність країни до боротьби з пандемією та щодня публікувати реальні цифри про забезпечення медзакладів;

→ терміново забезпечити захист для лікарів і обладнання для лікарень та прозоро це розподіляти і постійно поновлювати;

→ розробити чіткі єдині інструкції для всіх, навчити лікарів, кого тестувати, як сортувати хворих та як лікувати;

→ затвердити загальнодержавну стратегію масштабного тестування та тестувати медпрацівників.

peredplata