Ліки через інтернет: виклики і перспективи

Сьогодні в Україні немає легального способу купити ліки в інтернет-мережі. Магазини, які надають таку послугу, роблять це незаконно. Немає жодної гарантії, що ліки справжні і що вони зберігалися за належних умов. Щоб захистити громадян від фальсифікатів, депутати мають намір легалізувати торгівлю ліками в мережі. Які правила діятимуть на інтернет-ринку медичних препаратів, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Проблеми незаконної торгівлі ліками онлайн

Ініціатори легалізації інтернет-торгівлі медпрепаратами стверджують, що вона допоможе знизити два великих ризики, які існують на аптечному ринку сьогодні. Це – фальсифіковані препарати і самолікування.

Власне,за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в Україні близько 10% ліків не відповідає стандартам якості. За іншими підрахунками, цей показник сягає 40%. А в мережі відсоток неякісних чи підроблених ліків ще вищий.

Відповідно до інформації ВООЗ, лікарські засоби, куплені через нелегальні інтернет-аптеки, які приховують свою фізичну адресу, у половині випадків є контрафактними. Це не означає, що вони обов’язково фальсифіковані. Однак ніхто не може гарантувати лікувальний ефект таких медзасобів, адже ніякого контролю за їхнім ввезенням чи зберіганням немає. За словами експертів, це призводить до того, що люди втрачають довіру не лише до ліків, а й до  лікарів, які їх виписують.

Більше того, безконтрольна купівля медикаментів в інтернеті поглиблює проблему самолікування. Адже на сайті немає кваліфікованого провізора, який може відмовити від купівлі непотрібних ліків.

«Роль аптеки – не тільки в продажу лікарських препаратів, це ще супровід пацієнта, так звана фармацевтична допомога», – заявляє директора Департаменту оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Державної служби України з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олена Речкіна. За її словами, в онлайн-продажі ліків ця функція також повинна бути.

Легалізація за євростандартом

Законопроект №3615-1, який Верховна Рада ухвалила в першому читанні 14 липня,  пропонує  запровадити електронну торгівлю лікарськими засобами, ґрунтуючись на правилах Європейського Союзу. Зокрема, документ дозволяє віртуальний продаж медикаментів, які відпускаються без рецепту, а також рецептурних препаратів за умови електронного рецепту.

Доставка замовлень буде здійснюватися від аптеки кур’єром або ж кур’єрською чи поштовою службами, які матимуть відповідні договори з продавцями.

Щоб продавати ліки онлайн, аптеки отримуватимуть спеціальну ліцензію. Список ліцензійних інтернет-аптек міститиметься на сайті контролюючого держоргану. Тож кожен, хто купує ліки в мережі, зможе перевірити надійність продавця.

Більше того, усі ліцензійні інтернет-аптеки матимуть на своїх сайтах офіційний логотип, а також гіперпосилання на сайт органу держконтролю. 

«Даний законопроєкт надає наступні переваги для українців і операторів фармацевтичного ринку: захищає споживача від можливих ризиків (пов’язаних із розповсюдженням ліків неналежної якості та порушеннями процесу транспортування, зберігання і випуску); надає можливість отримати належне забезпечення лікарськими засобами у зручному та новітньому форматі; створює легальні умови для забезпечення ліками тяжкохворих, мало мобільних пацієнтів, пацієнтів похилого віку, а також пацієнтів у найвіддаленіших куточках країни», – вважає один із ініціаторів законопроєкту, народний депутат «Слуги народу» Сергій Кузьміних.

Що кажуть експерти?

На думку експертів, ліцензійна електронна торгівля ліками не лише знизить кількість фальсифікату на ринку, а й дозволить знизити ціну на деякі препарати, адже вони стануть доступнішими. 

«Така торгівля, завдячуючи конкуренції, зробить препарати дешевшими та більш доступними для населення», – переконаний голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький. – «Споживач зможе сам вирішувати: купувати ліки на офіційному сайті чи ризикувати через сумнівні онлайн-платформи, у яких немає ліцензії. Впевнений, що українці зроблять вибір на користь офіційних, ліцензованих компаній».

У Європейській бізнес-асоціації вважають, що офіційна онлайн-торгівля ліками «дозволить отримати нові інструменти прогнозування та контролю за обігом лікарських засобів, а також сприятиме подальшому запровадженню електронного рецепту». Однак, на думку  експертів, спочатку слід налагодити продаж безрецептурних препаратів, і лише з повноцінним використанням електронного рецепту – рецептурних ліків. Також у медичному середовищі наголошують на потребі чітких механізмів контролю безпечної доставки ліків поштою.

Наразі обговорення законопроєкту триває. Оскільки депутати вже пішли на канікули, то ухвалити фінальний документ вони зможуть не раніше осені. Експерти закликають законотворців не затягувати процес, адже контроль за інтернет-аптеками – це передусім піклування про здоров’я українців.

peredplata