Екологічна безпека як складова національної безпеки

Людство безжалісно черпає великі масштаби природнього багатства. Безперервний розвиток науки, техніки та економіки має негативний вплив на навколишнє середовище. Нераціональне використання людиною природних ресурсів є однією із найактуальніших проблем сьогодення. За умов такої дисгармонії і нехтування вимог користування завдається шкода не тільки окремим країнам або народам, а всьому населенню.

Відповідний вклад назад у навколишнє середовище зовсім мінімальний. Так званий дефіцит економічний і соціальний, який набув глобального характеру. Ситуація, яка є, не тішить. Адже, вона несе серйозні наслідки для екосистеми.

 

Слідує визначити, що відповідальність за екологічну безпеку і стан навколишнього середовища стосується кожної держави і є невід’ємним структурним елементом національної безпеки в цілому.

 

Створення відповідних екологічних умов, які є гідними і комфортними як для людей, так і для живих організмів в цілому є певною основою для реалізації національної безпеки. Для здійснення та забезпечення безпеки для своєї держави населення повинно бути здоровим, щоб у повній мірі використовувати і віддавати свої ресурси на благо. Забезпечення повноцінного існування та розвиток суспільства можливий за умов гідних умов навколишнього середовища. Вони включають в себе корисні продукти харчування, відповідний до континенту клімат, свіже повітря, чисту воду і довкілля. Якщо підтримувати всі ці аспекти на однакому рівні, піклуватись й вдосконалювати кожен, тоді можна бути спокійним за майбутнє для себе й майбутнього покоління. В противному випадку, запустивши і так серйозні проблеми можна втратити те, що ще тримається на плаву. Досягнути результатів можливо діючи не окремо, а колективно, тримаючись мети і слідувати їй.

 

Фільми про життя на Марсі не здаються вже такими нереальними й веселими, коли, до прикладу, у світовий океан щороку скидають близько 12 мільйонів тонн пластику. Внаслідок, знижується рівень кисню у воді, а з разом з цим, у деяких тропічних регіонах втрати кисню можуть становити до 40%. Це лише одна із тисяч нюансів у світовій екосистемі.

Отже,  виникає питання співвідношення екологічної та національної безпеки.

Підсумовуючи, можна сказати, що  стан захищеності населення може мати місце лише при умові мінімізації, або зовсім відсутності небезпечних загроз природного походження. Одночасно – національна безпека є гарантією підтримання високого рівня захисту населення. НБ не може ефективно функціонувати без усіх її складових, серед яких визначається й екологічна. Тобто, національна та екологічна безпека є взаємопов’язаними складовими, оскільки підтримання та функціонування однієї не може бути здійснене без належного й ефективного забезпечення іншої.

Ярослава Николюк

peredplata