Як на Буковині надають правову допомогу учасникам бойових дій

14 жовтня відзначають День захисників та захисниць України. Попри задеклароване пошанування від держави та пільги, визначені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», в учасників бойових дій є чимало правових проблем, з якими вони часто звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Як учаснику бойових дій отримати безоплатно у власність земельну ділянку? Як скористатися медико-санаторним лікуванням? Який розмір виплати щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни? Як учасникам бойових дій отримати безоплатну вторинну правову допомогу у разі порушення їхніх прав? Це далеко не повний перелік запитань, на які доводиться відповідати юристам безоплатної правової допомоги на Буковині.

Загалом кількість звернень від учасників бойових дій до центрів та бюро правової допомоги побільшала починаючи з 2017 року, коли набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (було значно розширено права ветеранів війни та учасників бойових дій, а також осіб, які звернулися для отримання такого статусу щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги). Лише від початку 2021 року БВПД у Чернівецькій області надано понад 600 ветеранам війни.

Для буковинців-учасників бойових дій постійно проводять і правопросвітницькі заходи. Приміром, фахівчиня  Путильського бюро правової допомоги Тетяна Луканюк на зустрічі з військовослужбовцями акцентувала увагу, що учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих, які раніше не скористалася правом на приватизацію землі для індивідуального житлового будівництва, а також садівництва і городництва, мають право на першочергове відведення таких земельних ділянок.

Головна спеціалістка Сторожинецького бюро правової допомоги Магдалина Дарічук роз’яснювала демобілізованим військовослужбовцям та ветеранам АТО/ООС, як отримати безоплатну правову допомогу та куди потрібно звертатись.

Начальник Герцаївського бюро правової допомоги Євген Кондель, з нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України, надав військовослужбовцям вичерпну інформацію щодо трудових прав учасників бойових дій та членів їх родини, пільг та гарантій, які надає держава та відповідальність за їх невиконання.

Начальниця Кіцманського бюро правової допомоги Анжела Косинська під час роботи консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги розповідала про порядок документального оформлення часу відсутності працівника призваного на військову службу, гарантії, якими наділені працівники, котрі проходять військову службу, як діяти у разі звільнення працівника, що проходить військову службу, а також про відповідальність за порушення гарантій працівника у період його військової служби.

Фахівчині Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Коваль та Галина Лашкіба розповіли у районному військкоматі про пільгове забезпечення військовослужбовців та соціальні гарантії, зосередивши основну увагу присутніх на позитивній судовій практиці при розгляді справ, що стосуються виплати учасникам бойових дій разової грошової допомоги до 5 травня.

Приклади успішних справ з надання безоплатної вторинної правової допомоги учасникам АТО/ООС у Чернівецькій області:

– https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/u-chernivtsyah-uchasnyk-bojovyh-dij-vidstoyav-pravo-na-groshovu-dopomogu/

– https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/uchasnyku-bojovyh-dij-dopomogly-vidstoyaty-pravo-na-zemlyu/

– https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/yak-uchasnyka-bojovyh-dij-hotily-oshukaty-z-groshovoyu-dopomogoyu/

peredplata