Антимонопольний комітет визнав недопустимою державну допомогу у розмірі 36,3 млн грн для «Чернівціспецкомунтранс»

Через допущене порушення правил надання державної допомоги Комітет зобов’язав Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради повернути до бюджету кошти, надані міському комунальному підприємству «Чернівціспецкомунтранс».  

 

Відповідна справа про державну допомогу розглядалася у 2019 році. Тоді Комітет встановив, що надавач спрямовував державну допомогу, зокрема, на часткову компенсацію витрат МКП «Чернівціспецкомунтранс», що займалося вивезенням побутових відходів. При цьому не було проведено конкурсу на визначення виконавця цих послуг, як вимагає відповідне законодавство.

 

Також надавач державної допомоги не надав описи механізму й параметрів розрахунку розміру державної допомоги та заходів для уникнення і повернення надмірної державної допомоги.

 

З цих причин Комітет визнав, що державна допомога, надана міському комунальному підприємству загальним обсягом 36,283 мільйона гривень, є недопустимою для конкуренції.

 

З огляду на початок функціонування програм з лютого 2017 року (до набрання чинності у повному обсязі Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання») вимога Комітету припинити та повернути незаконну державну допомогу стосується рішень Чернівецької міської ради, прийнятих у період з 07.12.2017 до 06.12.2018 рр.

 

Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради не погодився із позицією Комітету та звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання рішення АМКУ протиправним та його скасування. Однак судова інстанція стала на бік Комітету і у задоволенні позовних вимог було відмовлено у повному обсязі. На цей час рішення суду набрало законної сили.

 

Антимонопольний комітет закликає надавачів державної допомоги, під час планування підтримки суб’єктів господарювання коштом держави чи місцевих ресурсів, виконувати вимоги чинного законодавства та вчасно подавати до Комітету відповідні повідомлення. Дотримання цих правил допоможе уникнути спотворення конкуренції та необхідності повернення визнаної незаконною державної допомоги до бюджету.

peredplata