Чернівецькі платники сплатили більше мільярда єдиного соцвнеску

Чернівецькі платники сплатили більше мільярда єдиного соцвнеску

Упродовж одинадцяти місяців цього року чернівецькі працедавці спрямували на соціальні потреби 1,1 млрд. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 362,3 млн. грн., або на третину більше, ніж торік.
У листопаді чернівецькі платники сплатили рекордну суму єдиного соціального внеску – 110,0 млн. грн., що на 36,6 млн. грн., або на 33,3 відс. перевищує минулорічні надходження.

Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що прийнятим Верховною Радою України Законом від 3 жовтня 2017 року №2148-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесені зміни до системи пенсійного страхування та до Законів «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року №2464-УІ та «Про загальнообов\’язкове державне соціальне страхування» від 23.06.1999 року №1105-ХІУ .

Відповідно до внесених змін, на працедавців та застрахованих осіб очікують такі важливі новації:

– максимальна величина бази нарахування єдиного внеску (ЄВ) складатиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом, замість нинішніх 25 розмірів прожиткового мінімуму;

– платниками єдиного соціального внеску відтепер також будуть і члени фермерського господарства (у разі, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах). Раніше зазначена категорія осіб сплачувала єдиний внесок на добровільних засадах, шляхом укладення договору добровільного страхування;

– фізичні особи-підприємці (ФОП), в тому числі і ті, які обрали спрощену систему оподаткування, члени фермерського господарства звільнятимуться від сплати за себе ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону про пенсійне страхування , та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

– ФОП платники єдиного податку першої групи, визначені п.п.291.4.1 п.291.4 ст.291 ПКУ втрачають право на сплату половинної (0,5) ставки ЄВ та сплачуватимуть його у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

– для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які провадять релігійну (місіонерську ) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; членів фермерського господарства встановлено нові строки сплати єдиного внеску.

Зазначені особи будуть зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок.

peredplata