До уваги буковинців! Дифтерія – що це за хвороба?

Ще не закінчився спалах кору в Чернівецькій області, а медики вже прогнозують, що скоро прийде нове, значно небезпечніше захворювання – дифтерія.

Більше 10 років в м.Чернівцях не реєструвались випадки дифтерії. У зв’язку з недостатнім охопленням профілактичними щепленнями проти дифтерії населення міста можливе ускладнення епідемічної ситуації.

Дифтерія – це інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передаванням збудника, рідше може реалізуватися й контактний.

Джерелом інфекції при дифтерії є хворі на будь-яку клінічну форму, а також бактеріоносії, які є резервуарами хвороби. Збудником дифтерії є дифтерійна паличка.
Дифтерія має кілька форм залежно від місця ураження інфекцією (дифтерія ротоглотки (мигдалин), дихальних шляхів (трахеї, гортані, бронхів), носа, шкіри, очей, статевих органів). Найпоширенішою та особливо небезпечною є дифтерія ротоглотки. Під час перебігу цієї хвороби в горлі утворюється дифтерійна плівка, яка перекриває дихальні шляхи. Це не лише ускладнює дихання та ковтання, а може спричинити смерть від задухи.

Життєво важливо своєчасно діагностувати дифтерію, адже за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну чи інфекційний мононуклеоз.

Хворих на дифтерію одразу ж госпіталізують в інфекційний стаціонар.

Найефективнішим методом профілактики дифтерії є щеплення. Відповідно до календаря профілактичних щеплень вакцинація проти дифтерії проводяться у віці: 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців. Ревакцинація проти дифтерії проводиться дітям у віці: 6 років та 16 років. Дорослим ревакцинація проводиться у віці 26 років, а надалі кожні 10 років.

Ще одним засобом профілактики є особиста гігієна (потрібно часто мити руки, протирати предмети, які торкалася потенційно хвора людина, провітрювати приміщення).

Пам\’ятайте, що за перших же симптомів захворювання слід одразу звернутись до медиків.

peredplata