Трудові звитяги депутатів-партійців з Буковини. Частина 3

Трудові звитяги депутатів-партійців з Буковини. Частина 3Ми продовжуємо розповідь про роботу парламентарів, які родом з нашого краю або ж тісно пов’язані з Чернівецькою областю. Сьогодні розглянемо трудові досягнення депутатів від ВО «Батьківщина», котрі займали керівні посади у «Фронті змін», Павла Петренка та Андрія Пишного, а також про депутата-старожила з Буковини Івана Попеску.

Юристи-фронтовики

Трудові звитяги депутатів-партійців з Буковини. Частина 3

У зв’язку з тим, що про Павла Петренка ми пишемо вперше, подаємо до вашої уваги біографічну довідку про нього та витяги з декларації про майно і доходи за 2011 рік.

Павло Петренко народився в Чернівцях 17 липня 1979 року. Закінчивши в 2001 році Чернівецький національний університет з відзнакою, він, як і його патрон по партії Арсеній Яценюк, працював на юридичній ниві. Створив юридичну фірму, працював на керівних посадах в «Ощадбанку», з 2009 року — у «Фронті змін», де курував юридичний напрямок. Наразі обраний за партійними списками народний депутат, заступник голови партії ВО «Батьківщина». Згідно з оприлюдненою декларацією, пан Павло за 2011 рік мав більше 900 тисяч сукупного доходу (з яких зарплата становить близько 56 тисяч, 107 тисяч – дивіденди і проценти, більше 755 тисяч – доходи від відчуження нерухомого і рухомого майна). Нардеп задекларував три земельні ділянки (29 тисяч, 3 тисячі і 3 760 кв. м), квартиру (102 кв. м), дві автівки (2007 та 2008 років випуску) і 3,5 мільйона на рахунках у банках й інших фінансових установах, вкладені в тому ж таки 2011 році. Сім’ї у декларанта поки немає.

Отож молодий політик та новоспечений народний депутат Павло Петренко справно відвідує засідання сесій парламенту. Згідно з даними сайту ГМ «Опора» про роботу парламентарів, на 97% засідань Павло Петренко був присутній (згідно з даними письмової реєстрації). Він є секретарем Комітету ради з питань верховенства права та правосуддя і на 8 засіданнях комітету був присутній, одне пропустив. Якщо говорити про голосування, то «за» нардеп проголосував 316 разів, «проти» — 67, «утримався» – 19, був відсутній під час голосування 63 рази і не голосував 671 раз.

Згідно з офіційними даними, що містяться на сайті парламенту, народний депутат Петренко написав за майже рік роботи у парламенті 35 запитів. Вони адресувались і кабміну, і органам виконавчої влади, і прокуратурі, а стосувались переважно діяльності міністерства охорони здоров’я, закупівлі ліків тощо. Жодного запиту конкретно по Буковині немає.

Депутат порадував законотворчою діяльністю, підготувавши (у співавторстві) аж 75 законопроектів. І, що важливо, 4 з них стали чинними актами. Але упродовж осені Павло Петренко підготував (у співавторстві) тільки 4 проекти, що стосуються, зокрема, покращення умов відбування покарання засуджених, посилення ефективності державної антикорупційної політики, а також відзначення 75-ої річниці з Дня народження Івана Миколайчука (разом з рештою депутатів-опозиціонерів з Буковини). Цей проект постанови, а також щодо виборів мера Чернівців – дві згадки про Буковину в роботі парламентаря.
Депутат також вніс 23 поправки і 17 разів виступив на пленарних засіданнях.

Трудові звитяги депутатів-партійців з Буковини. Частина 3

Нардеп Андрій Пишний, котрий, як і Петренко та Яценюк, є юристом, у парламенті обіймає посаду першого заступника голови Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ради. Згідно з даними письмової реєстрації на сайті ГМ «ОПОРА», депутат відвідав 71 засідання парламенту і на 4 був відсутній. Голосував «за» 282 рази, «проти» — 97, «утримався» – 27, був відсутній на 140 голосуваннях, не голосував 590 разів. Даних про відвідування засідань парламентського комітету немає.

За час свого депутатства підготував 15 запитів, останній з яких (оголошений 25 жовтня) скерований Азарову і стосується вжиття невідкладних заходів з погашення заборгованості із заробітної плати. Розробив (у співавторстві) 32 законопроекти, жоден з яких не став чинним актом. За літо-осінь підготував 5 законопроектів, які стосуються, зокрема, обрання суддів, заборони використання синтетичних наркотиків метадону гідрохлориду і бупренорфіну гідрохлориду в замісній підтримувальній терапії тощо. І знову ж таки, тільки питання відзначення річниці Миколайчука стосується Буковини.
Звичайно, депутати мають зустрічі з виборцями, Андрій Пишний досить часто буває в Чернівцях, пише депутатські звернення тощо. Але, повторимось, хотілось би, щоб робота депутата також торкалась ви-рішення нагальних питань в тому числі й Буковини.

Трудові звитяги депутатів-партійців з Буковини. Частина 3

Попеску і парламентські слухання

Народний депутат від Партії регіонів Іван Попеску, парламентський довгожитель, голова підкомітету з питань міжнаціональних відносин Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, відзначився 100% відвідуваністю пленарних засідань та тим, що пропустив 2 з 15 засідань комітету. Народний депутат, згідно з офіційними даними, голосував переважно «за» (839 разів), «проти» — тільки 4 рази, не голосував 243 рази. Серед помічників нардепа є буковинці Ауріка Божеску та Василь Терицану (відомі своєю прорумунською риторикою).

На жаль, за цілий рік роботи і за наявності помічників з Буковини депутат не озвучив жодного запиту. Найбільше, що зробив Іван Попеску, – це 22 рази виступив на пленарних засіданнях. І виступав він на різноманітну тематику (від питань, що стосуються міліції, до співпраці з Конго). За рік депутат у співавторстві підготував аж 8 (!) законопроектів. І, на противагу законопроектам опозиції, 3 з них стали чинними актами. За літо-осінь він підготував 4 акти (один проект постанови вже підписаний). З них більшість стосується гендерних та міграційних питань, а також прав людини. Питань, що стосуються Буковини, народний депутат у запитах чи законопроектах не піднімав.

Далі буде.
Надія Вірна

peredplata