Хто замовив сценарій Гонгадзе-2

Хто замовив сценарій Гонгадзе-2Після заяви Захарченка, що побиття Чорновіл інспірували самі опозиціонери, стала зрозуміла тактика Банкової. Вона до болі нагадує заяви російських політиків про чеченців, які підривали будинки на Каширському шосе

Влада спланувала акцію Гонгадзе-навпаки. Тільки на щастя Таня Чорновол залишилася живою і тепер влада не хоче брати вину на себе, а все спихує на політичних опонентів. В чому суть цієї акції? Перед нами буде проведене блискавичне розслідування і міліція спробує сфабрикувати справу про те, що Чорновол побили активісти Майдана, на замовлення лідерів Майдана, щоб розворушити народні масси, які начебто стомилися від мітингів. Сьогодні не буде жодного провладного канала, на якому, які-небудь \”олійники\” не будуть озвучувати цієї версії. В перших числах січня буде оголошено, що знайшли не тільки виконавців, але й вийшли на замовників. Потім позачергова сесія, на якій будуть нагинати всіх зняти недоторканність з \”замовників\”. Паралельно в пресі буде розкручуватися істерія про те, як американці платять гроші нардепам, щоб ті не голосували за зняття недоторканності з “убивць”. Що буде далі? Далі Янукович буде просто змушений силою зачищати Майдан і остаточно перетворюватися на Лукашенка. Бо на Майдан знову вийде кілька сотень тисяч людей.

Проте, для того, щоб розібратися, що насправді відбулося слід повернутися трохи назад. Тиждень тому Тягнибок сказав уже крилату фразу: “Ми обміняли бюджет на побратимів”. Ці слова лідера Свободи дали надію багатьом на те, що влада готова до переговорів. Нагадаю, тиждень тому, була досягнута домовленість, про те, що парламент приймає закон про амністію для учасників Майдану, а опозиція в обмін підтримає бюджет. Але минуло кілька днів і спочатку керівник одного з кримських судів, а потім і заступник голови Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик заявили, що закон про амністію застосувати неможливо (обох суддів можна причислити до групи Портнова, який свою кар\’єру починав у Медведчука, потім побував в БЮТ, а потім перейшов до Януковича). Слід відразу зазначити, що Янукович не міг підписати закон про амністію Євромайдана без візи Портнова, який відповідає за юридичний напрямок в АП. Свій висновок мала б дати і міністр юстиції Олена Лукаш.

Масла в вогонь підлив і Володимир Олійник, який сказав, що амністія не розповсюджується на тих, хто утримує державні будівлі після 23 грудня (Олійник входить до групи Льовочкіна).

Паралельно активізувалися тітушки, які спалили кілька машин учасникам євромайданів. Більше того, розпочалися побиття людей, знову ж таки, невідомими тітушками. Особлива активність була помічена в Харкові, де один з організаторів євромайдана Дмитро Пилипець отримав 12 ножових поранень.

Паралельно слід зазначити нездорову реакцію і мера Харкова Кернеса і губернатора Добкіна. Останній у своєму Твітері заявив: «И что характерно, бьют только тех активистов майдана, кто ведет свою общественную деятельность за деньги от зарубежных грантов». Пізніше Добкін прямим текстом у себе на Твітері, заявив, що Чорновол побили ж свої. Паралельно з Добкіним цю тезу масово просувують в коментарях до новин провладні \”коментатори\”. А вже десь об 11 годині ранку у відомстві Захарченка офіційно повідомили, що основна версія побиття – провокація опозициії.

Проте, зараз не йдеться про моральність цих людей. Більш важливо сказати, що харківський тандем на рівні Києва найтісніше співпрацює саме з Андрієм Портновим.

Слід також зазначити ще кілька важливих аспектів, які характеризують останні дні. Перш за все – це швидка реакція СБУ на запит депутата Олега Царьова щодо оголошення персонами нон-грата 36 іноземців. Тут слід лише зазначити, що Царьов входить в групу Медведчука і є одним із найактивніших її членів. Чому СБУ так оперативно реагує на запит рядового депутата можна тільки здогадуватися. Не треба забувати і про те, що в країні начебто складений список українських громадян, які не можуть виїздидти за кордон.

По-друге, слід згадати жорсткі заяви віце-премьєра Росії Шувалова про те, що в разі розвороту України до ЄС, Росія відразу забере позику.

Вся ця, на перший погляд мозаїчна картина, яка відбувається на фоні перманентної війни Льовочкіна та Клюєва за те, хто головний при Януковичі, насправді лише частково може вважатися броунівським рухом. Головні правила цього руху зводяться до трьох тез:

– влада прийняла рішення знекровлювати Майдан не розгоном, а побиттями і залякуваннями низки відомих людей;

– влада працює на дестабілізацію ситуації в країні, з тим, щоб потім звинуватити в цій дестабілізації опозицію;

– влада не вела і не буде вести ніяких переговорів з опозицією.

Такий сценарій міг написати лише той, хто глибоко ненавидить Януковича. Чому? Бо цей сценарій робить із нього диктатора-маріонетку. А країна, де-факто, підпадає під прямий протекторат росіян. Не треба бути великим аналітиком, щоб зрозуміти одну річ: якщо зараз не змусити Януковича іти на силовий сценарій, через пару місяців він знову почне пробувати сидіти на двох стільцях. І тут виникає просте запитання: це вигідно Януковичу чи росіянам? Є правда, ще одне запитання, яке вже повинен задати собі Янукович: чому в цьому сценарії задіяне все його найближче оточення.

Вадим Денисенко

Джерело

peredplata