Роман Ванзуряк:\”Влада і преса їдуть у різних вагонах. Але в одному поїзді\”

Роман Ванзуряк:"Влада і преса їдуть у різних вагонах. Але в одному поїзді"Губернатор Буковини став на бік журналістів у безкомпромісній боротьбі судів з пресою.

\”Хочу, щоб цей месидж почули всі сторони цього конфлікту. Я чітко розумію, що чиновник не може тиснути ні на суд, ні на конкретних людей. Це принципова позиція. Але всеж скористаюсь правом висловити свою позицію, чисто по-людськи, без огляду на посади.

Зараз вся країна переживає не кращі часи. Влада і більшість адекватних та активних людей займаються допомогою нашим воякам в зоні АТО. Зараз не час для внутрішніх конфліктів! Усі гілки влади мають працювати разом. А журналісти – це четверта гілка влади і її роль у єдності країни, у тому що Буковина не піддається істерії і проросійській пропаганді є визначальною. На цьому фоні,судові позови проти журналістів викликали у мене дуже негативні емоції.

Я поважаю право на такі дії з боку позивача, як ображеної особи. Але, я цих дій не підтримую! Я дуже часто теж не буваю задоволений тим, що пишуть та показують про мене ЗМІ. Це нормально. Суб’єктивність – це основа їх професії. І це точно не значить, що проти журналістів треба воювати на знищення.

Якби (чисто теоретично) спитали мою думку про ситуацію – я б наполягав на відозві цього позову. Я б запропонував \”нульовий варіант\”. Позивач забирає позов, відповідачі – не роблять з цього власної перемоги та неформально визнають свої помилки (якщо такі були). Підкреслю, Єдиний можливий спосіб для ініціатора конфлікту вийти \”з обличчям\” із даної ситуації – забрати позов. Умовний один, два чи три мільйони гривень не принесуть позивачу нічого крім зневаги всієї громади. Для нього все ще є шанс зберегти лице.

Скажу чесно, самі деталі цієї справи для мене не так важливі. Важливим є те,що знову хтось починає відкопувати \”сокиру війни\” з журналістами. Так уже склалося, що всі попередні голови ОДА мали проблеми з журналістами. Всі провідні журналісти Буковини – опозиціонери до будь-якої влади. Але є чітке розуміння, що така вже їх робота. Влада і журналісти їдуть в одному потязі, але в різних вагонах. І пасажири одного вагона не зобов’язані приносити чай і печиво та обслуговувати пасажирів іншого… Буковинська преса,з її принциповою позицією допомогли нашій громаді подолати режим Януковича. Тоді їх не зламали і тепер це нікому не вдастся!

Я, чисто по-людськи, у таких конфліктах буду завжди на стороні вільних і незалежних ЗМІ. І все ще маю надію, що позивач одумається. У іншому випадку, уже як голова Чернівецької ОДА зроблю так, як підказує мені совість. Хай передадуть цей месидж тим, хто хоче розхитати весь потяг в якому влада і журналісти хоч і в різних вагонах, але разом рухаються до кращої держави\”.

peredplata