Учні в «чорнобильських» селах нарешті забезпечені безкоштовними гарячими обідами

Учні в «чорнобильських» селах нарешті забезпечені безкоштовними гарячими обідамиБільше тисячі ста дітей у семи селах Кіцманщини, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з березня цього року не були забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням, як того вимагає закон. Через те, що Мінсоцполітики вчасно не провело тендер, батьки учнів отримували грошові компенсації, які становили лише близько 65% від вартості обідів і не могли замінити повноцінного гарячого харчування дітей. Це викликало справедливе обурення батьків і вчителів у школах населених пунктів посиленого радіоекологічного контролю (сіл Киселів, Борівці, Шишківці, Южинець, Ставчани, Малятинці, Хлівище).

Про цю проблему знали уже практично в усіх владних кабінетах району, області, держави. В районній раді — цілий стос листів і звернень до найвищого керівництва держави, Мінсоцполітики, облдержадміністрації та відповіді на них.
— З березня цього року, коли Мінсоцполітики не провело тендер на закупівлю послуг з харчування дітей, не було забезпечено без-оплатне харчування учнів навчальних закладів, розташованих на радіоактивно забрудненій території, — розповідає голова районної ради Павло Лупул. — Це було величезною проблемою, і, нарешті, після десятків звернень у різні інстанції, питання вирішено. Для організації харчування в решті шкіл району тендери проводяться на місцях, тож перебоїв з гарячими обідами немає. А діти, які й так живуть на забрудненій радіацією території і потребують посиленої уваги і турботи про здоров’я, не мали змоги безкоштовно харчуватися в школі. Ні районна, ні обласна влада вплинути на цю ситуацію не могли, але ми постійно зверталися і до Президента, і до Прем’єр-Міністра, і в Мінсоцполітики, і до народних депутатів, щоб вони нарешті вирішили проблему і через бюрократичну тяганину не страждали діти. І ось, нарешті, наші вимоги почуто, тендер проведено і діти \”чорнобильських\” сіл безкоштовно обідають в школі, — сказав П.М.Лупул.
— 29 жовтня в нашій школі відновилися безкоштовні гарячі обіди для учнів, — повідомив директор Киселівського ЗНЗ Микола Харатін. — Мінсоцполітики провело тендер і наступного тижня ми маємо зустрітися з представником фірми, яка забезпечує харчування дітей. Хочемо обговорити з ним додавання в меню перших став, дворазове харчування. Сподіваємося, представники фірми підуть назустріч нашим проханням і обіди для дітей у школах \”чорнобильських\” сіл будуть корисними і смачними.

Ольга КУЛЬКО, \”Вільне життя\”

peredplata