В Росії українцю \”шиють\” чеченську війну, де його ніколи не було

В Росії українцю "шиють" чеченську війну, де його ніколи не було

Викрадений \”фсбшниками\” 51-річний Микола Карпюк ніколи не був у Чечні. Його заманили в пастку на кордон із Росією, а там заарештували. Про це \”Знай\” розповів лідер УНА-УНСО Костянтин Вінницький.

Заманили в пастку
Сьогодні слідчий комітет РФ повідомив, що членів УНА-УНСО Миколу Карпюка та 41-річного Станіслава Клиха судитимуть в Чечні за низку злочинів. Нібито там вони брали участь у бойових діях та вбивали військових.

\”Річ у тім, що Микола навіть ніколи не був у Чечні. На початку 1990-х разом із побратимами з УНСО був учасником подій у Придністров\’ї. Брав участь і у грузино-абхазькому конфлікті. І ніколи цього не приховував. В Чечні воював Олександр Музичко – Сашко Білий. Командував там загоном \”Вікінг\”, – каже лідер УНА-УНСО.
Додає, що постійно намагаються привернути увагу до незаконного затримання та викрадення Клиха і Карпюка. Але представників українського МЗС жодного разу не допустили до затриманих. Також, дипломати зверталися до ПАСЕ та ООН. Перемовини про звільнення українців ведуть співробітники СБУ. Але представники країни-окупанта відмовляються відпустити наших громадян.

Вінницький розповів, як саме українці опинилися в Росії.
\”Миколу на якусь важливу зустріч заманив В\’ячеслав Фурса, лідер \”батальйонного братства\”, яке працює на кума Путіна Медведчука. Карпюка затримали на пункті пропуску із Росією. А Фурсу відпустили. Це сталося у торік у березні. А вже пізніше російський адвокат повідомив про це одну з громадських організацій. В яких умовах Микола перебуває – нам не відомо. Тільки дружині підтвердили, що він перебуває в тюрмі. Клиха теж виманили на зустріч нібито з дівчиною у Росії. Також, була інформація, що його катували\”, – уточнив лідер УНА-УНСО.

Про те, що суд над побратимами буде на початку вересня у Нальчику, в організації знають декілька місяців.

\”Саме сьогодні ця інформація з\’явилася не випадково. Українську національну асамблею – Українську націоналістичну самооборону зареєстрував Мінюст. Як політична партія ми візьмемо участь у місцевих виборах у жовтні цього року. Російські ЗМІ відразу повідомили, що нам відмовили в реєстрації. А потім видали новину про майбутній суд. Використовують проти нас інформаційну війну\”, – переконаний політик.

Гіркін-Стрєлков боявся Карпюка
Першим, хто запустив неправдиву інформацію про участь Карпюка у Чеченській війні, став російський терорист Ігор Гіркин. В лютому 2014-го він був в Києві на Майдані. А потім ділився враженнями з поїздки.

\”Бойовиками (озброєними й, за моїми даними, дуже непогано) командують два моїх \”старих приятеля\”. Це Нікола Карпюк та Іван Мазур – обидва командири \”батальйону Вікінг\”. Найманці з УНА-УНСО, що прославилися (не стільки в боях, скільки при тортурах наших полонених) в Першу чеченську. І в другу теж були на початку. На жаль, вони добре навчені і воювати вміють. Куди краще, ніж \”Беркут\”. Реально\”, – написав 19 лютого 2014 року Гіркін.

Засудили за акцію \”Україна без Кучми\”
Микола Карпюк народився в селі Великий Житин Рівненського району. Був кореспондентом газети \”Наша справа\”. Очолював Рівненську обласну організацію Української національної асамблеї. В 1993-му був нагороджений Едуардом Шеварднадзе орденом \”Вахтанга Горгасала\” – державною нагородою Республіки Грузія \”за проявлені відвагу, мужність і героїзм під час захисту територіальної цілісності Грузії\”. За участь в акції \”Україна без Кучми\” був засуджений до 4,5 років ув\’язнення. Микола Карпюк був заступником засновника УНА-УНСО Юрія Шухевича.

Інформаційний центр УНСО

peredplata