Мешканці Чорнівки хочуть об’єднатися з Чернівцями

Майже 300 мешканців села Чорнівка Новоселицького району звернулися до міського голови Олексія Каспрука з проханням розглянути питання про об’єднання їх села з територіальною громадою Чернівців відповідно до Закону України « Про добровільне об’єднання територіальних громад». Подібні прохання надходять від мешканців і з інших сусідніх до Чернівців сіл.

Відповідно до зазначеного закону ініціаторами добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст можуть бути:

1) сільський, селищний, міський голова;

2) не менш як третина депутатів від загального складу сільської, селищної, міської ради;

3) члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи;

4) органи самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менш як третини членів відповідної територіальної громади).

Закон (п.3.ст.4) передбачає, що добровільне об’єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу населених пунктів як сільської чи міської місцевості. Тому інформація, яка останнім часом поширюється у селах, про те, що сільська територіальна громада, яка об’єдналася з територіальною громадою міста, втрачає статус сільської території не відповідає дійсності. Таким чином усі соціальні гарантії, які визначені для сільських територій, для членів сільської територіальної громади, яка добровільно об’єдналася з громадою міста, зберігаються.

Якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання.

peredplata