Вибори в ОТГ на Буковині: Кадубовецька громада

Відомо, що 29 грудня відбудуться вибори депутатів та голів новоутворених об’єднаних територіальних громад. У Чернівецькій області будуть створені ще дві ОТГ. Одна із них Кадубовецька громада Заставнівського району. У її склад входитимуть 4 села: Кадубівці, Кулівці, Репужинці та Хрещатик.

Населення там – 6775 осіб. Найчисельніші села: Кадубівці – 3285 осіб та Репужинці – 1339.

Вибори тут будуть проводитися за мажоритарною системою. Тобто партії не матимуть великого впливу на них. Хоча кожна політсила захоче випробувати свій електорат на теренах Заставнівського району. Тим паче тепер, коли цілковито змінилися уподобання виборців у зв’язку з проникненням у велику політику маленької партії «Слуга народу» і відповідного зросту президента Зеленського.

Аби бачити, що може статися, треба знати, що було. Вибори у цих селах відбулися 21 липня 2019 року. Там беззаперечна і повна перемога партії «Слуга народу». В середньому у селах Кадубовецької ОТГ «СН» набирала від 44 до 48 відсотків голосів виборців. Це дуже багато.

Друге і третє місця між собою ділять партії ВО «Батьківщина» – 12,3 % та РПУ Олега Ляшка – 12,29%.

Далі партія тодішнього президента Петра Порошенка «Європейська солідарність»,  за яку голосували від 7 до 9 відсотків виборців.

Також 5-відсотковий бар’єр долала партія «Голос».

Хоча це й були парламентські вибори і вони дещо відрізняються від місцевих, але роль політичних партій буде все ж таки визначальною.

Також на розподіл сил в ОТГ може активно вплинути РПЦ. Російська церква на цій малій території має аж 2 монастирі – у Кулівцях та Хрещатику. Вони, звичайно, агітували за ворогів України – «Опоблок» та «Опозиційну платформу – за життя». Разом ці партії набирали до 7  відсотків голосів. Кожна окремо не змогла подолати виборчий бар’єр.

Незважаючи на це, все ж таки на результат виборів вплине також і людський фактор. Та партія, яка зможе долучити до себе порядних ґазд і ґаздинь, набере більше голосів за інші. Чи зможе повторити високий результат «Слуга народу»?

Навряд.

Вибори відбуватимуться в кінці грудня. До  того часу люди у селах відчують на своїх гаманцях і добробуті всі принади Зеленського і його «слуг народу». Ні президент, ні його партія, ні його депутат по цьому округу Валерій Божик не покращили життя своїх земляків. Навпаки, воно погіршується, тарифи зростають, народ бідніє…

А як ще недавно довіряли і Зеленському, і «слугам».

«Слуги» перетворилися у панів. Народ завели у злидні та запрягли у ярмо.

На виборах люди їм це згадають.

І не простять!

 

peredplata