Pandora Papers.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-“Документи Пандори” – це витік майже 12 мільйонів документів, які розкривають приховане багатство, ухилення від сплати податків і, в деяких випадках, відмивання грошей впливовими та заможними політиками та діячами світу.
Понад 600 журналістів у 117 країнах місяцями перебирали файли з 14 джерел, знаходячи історії, які публікуються цього тижня.
Дані були отримані Міжнародним консорціумом журналістів – розслідувачів (ICIJ) у Вашингтоні, округ Колумбія, який працює з більш ніж 140 медіа – організаціями над своїм найбільшим у світі розслідуванням.
Pandora Papers містять файли 11,9 млн компаній, найнятих багатими клієнтами для створення офшорних структур та трестів у податкових гаванях, таких як Панама, Дубай, Монако, Швейцарія, Віргинські та Кайманові острови.
Вони розкривають таємні офшорні справи 35 світових лідерів, включаючи нинішніх і колишніх президентів, прем’єр – міністрів та глав держав. Вони також проливають світло на секретні фінанси більш ніж 300 інших державних службовців, таких як міністри уряду, судді, мери та військові генерали у більш ніж 90 країнах.
Конгрес США і Міжнародний журналістський консорціум (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)) готуються до великих слухань у Конгресі США з приводу усього розслідування. Попереду ще багато цікавого.
 

peredplata